Galériával

2022.06.28. 20:06

Elismeréseket is átadtak a jászszentlászlói ünnepnapokon

Múlt csütörtöktől négy napon át tartottak az ünnepnapok Jászszentlászlón. A lovagkirály nevét viselő településen ekkor adták át a község elismeréseit mindazoknak, akik éve óta sokat tettek a közösségért.

Tapodi Kálmán

Dobos László és felesége, Dobosné Radványi Ilona is elismerést vehetett át. Fotó: Tapodi Kálmán

Két év kihagyás után újra megrendezhették a faluhéttel egybekötött paradicsomfesztivált a községben. A népszerű nyári programot a világjárvány miatt nem tudták megtartani, amire a rendezvény megnyitóján is emlékeztetett Nagy András polgármester. 

– 2019. július 6-án azzal váltunk el itt, a Győrök Imre bácsiról elnevezett sporttelepen, hogy jövőre, veletek, ugyanitt. Akkor még nem sejtettük, hogy sokáig nem lesz alkalmunk és kedvünk nevetni. Nem gondoltuk, hogy azt a vidámságot megtöri egy világjárvány, nem gondoltuk, hogy karanténba kényszerít minket az élet. A Covid nem csak a vidámságot törte meg, megrongálta az emberek egészségét és lelkét – fogalmazott a település vezetője. 

A köszöntőt követően átadták a Jászszentlászlóért kitüntetéseket. 

Hatalmas taps közepette vehette át az elismerést Dobos László és felesége, Dobosné Radványi Ilona. 

A házaspár 1986-ban kezdett el tanítani Jászszentlászlón és az elmúlt több mint három évtized alatt a tanítás mellett, magas szintre emelték az énekkari munkát, zenei és hangszeres táborokat szerveztek. 

– Megteremtették az ifjú újságírókat képző „Tollászkodó” egyesületet, létrehozták a Tanári Kanári kórust, mely szép sikereket ért el a környező, alapító és testvértelepülési rendezvényeken. Ilike kántorként a hitéletből is kivette a részét – sorolta érdemeiket Nagy András.

Az elismerést átvehette Bozóki János, a Kiskunmajsai Egressy Béni Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója. A majsai intézmény 2013-ban hozta létre telephelyét a jászszentlászlói iskolában. „Mindenben számíthatunk rá, soha nem mond nemet: az iskolai Szent László-ünnepségek, a karácsonyi iskolai koncertek, az anyák napi műsorok zenei elemi emelik az ünnepségek színvonalát. Tevékenyen vesz részt a község életében is; a civil kulturális nap, a magyar kultúra napja vagy a zenés ébresztő felejthetetlen élmény Jászszentlászló lakosai számára” – hangzott el a kitüntetett méltatásakor. 

Kun-Szabó János, a Jászszentlászlói Hangász Egyesület vezetője is megkapta a rangos díjat. Neki köszönhető, hogy a felnőttekből álló citerazenekar mellett ifjú citerásokból álló csoportok is működnek a településen. Vezetésé­vel a jászszentlászlói gyerekek eljutottak a jászok világtalálkozójára és a fővárosi Vajdahunyad várában mutathatták be nívós műsorukat. 

Egy húron pendültek a térség citerásai

Negyedik alkalommal tartották meg az Egy húron pendülünk elnevezésű citerás találkozót Jászszentlászlón. Az összejövetel egyben az idei Paradicsom Fesztivál és Faluhét nyitórendezvénye volt. Az egybegyűlteket köszöntő Nagy András polgármester hangsúlyozta: ez a találkozó is bizonyítja, hogy milyen fontos a közös éneklés és a zenélés. A fellépők között voltak: a jászszentlászlói általános iskola citerásai, a házigazda Hangász Együttes ifjú citerásai, a Hangász Együttes, Zelei Janka (Kiskunmajsa – ének), Lajkó Gergely (Jászszentlászló – ének), a Kéknefelejcs Dalárda és Citerazenekar (Szank), az Őszidő Nyugdíjas Klub (Fülöp­jakab), a Csányiné–Fehér Zoltán duó (Kiskunfélegyháza), a Kisteleki Citerazenekar, a Csólyospálosi Hagyományőrző Asszonykórus és az üllési Királydinnye Citerazenekar. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában