Galériával

2022.06.08. 17:23

Amerikai diplomaták és tengerészgyalogosok tartottak előadást a halasi diákoknak

Az Amerikai Egyesült Államok budapesti Nagykövetségének munkatásai, valamint amerikai tengerészgyalogosok tartottak előadást a kiskunhalasi Szilády Áron Református Gimnázium diákjainak az intézményben szerdán tartott Amerika nap keretében.

Pozsgai Ákos

Színes programokat állított össze a diákoknak. Fotó: Pozsgai Ákos

Fotó:

A halasi református gimnázium eredményesen pályázott az Egyesült Államok budapesti Nagykövetsége és az Emberi Erőforrások Minisztériuma magyarországi középiskolák számára kiírt Álmaidban Amerika visszainteget? című pályázatán. Rajtuk kívül még négy középiskola nyerte el az egyedülálló rendezvénysorozat lehetőségét.

Az egész napos programsorozat keretében a diákok és a pedagógusok betekintést nyerhettek a nagykövetség munkájába, tájékozódhattak az amerikai továbbtanulási lehetőségekről és kreatív módon szerezhettek még több információt az Egyesült Államokról és annak kultúrájáról.

Az egész napos program két részből állt, a nagykövetség által kínált elemekből és az iskola diákjai által összeállított programokból.

– Áldást és békességet – köszöntötte magyarul a diákokat Christopher Hallett, az amerikai nagykövetség politikai-gazdasági osztályának diplomatája az Amerika nap megnyitóján, majd angolul elmondott beszédében kiemelte, hogy 

ezek a programok nagyon fontos részei a követség munkájának, a két ország közötti kapcsolatokat igyekeznek erősíteni. 

– A kiskunhalasi fogadtatás igazán kiemelkedő volt, nagyon kitettek magukért a szervező diákok és a tanárok. Amerikaiként jó volt látni, hogy milyen nagy az érdeklődés ebben az iskolában is az amerikai kultúra iránt – emelte ki a diplomata, aki elmondta azt is, hogy az iskola által választott témákban tartanak prezentációkat a szakemberek, például az amerikai továbbtanulási és kulturális csereprogram és karrierorientációs lehetőségekről. Emellett előadások hangzanak el a nemzetközi kapcsolatokról a diplomácia területére fókuszálva, a tanulók találkozhatnak és beszélgethetnek a nagykövetségen szolgáló tengerészgyalogossokkal. Különböző diplomáciai szimulációs gyakorlatokkal ismerkedhetnek meg a fiatalok az Amerikai Diplomáciai Múzeum anyagai alapján, valamint az Amerikai Környezetvédelmi Hivatal által kifejlesztett energiahordozós szimulációs játékban vehetnek részt az angol tanítást segítő anyagok és kiadványok segítségével.

– Nagyon szeretnénk, ha a diákok a mai napon megerősödnének abban, hogy milyen jó angolul beszélni, és jó kommunikálni. Legyen ez a nap, ez az alkalom többek között erre is egy jó motiváció, hogy a nyelvtanulás és a más kultúrák felé való nyitás mennyire hasznos 

– mondta köszöntőjében Varga Judit, a gimnázium igazgatója, aki szerint egy olyan program valósulthat meg az iskolában, ami egy álomból indult. Volt egy diák, aki felfigyelt az Egyesült Államok budapesti Nagykövetsége honlapján megjelent pályázati lehetőségre, és volt olyan ügyes, kitartó és jó szervező, hogy ez a program megvalósulhat. Maróti Bence diák és Nagy Brigitta tanár érdekes és színes programokat állított össze, így többek között a baseball-t is megtanulhatták a gyerekek, a gimnázium egyik angol nyelvet oktató tanárától, aki nem mellesleg az Egyesült Államokban született és jó ismerője az amerikai labdajátékoknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában