Kerekegyháza / Lakitelek

2022.06.25. 19:54

A természet szépsége köszön vissza Gulyás Benjamin műveiben

Gulyás Benjamin munkáiból nyílt kiállítás a napokban a Szecsődi Udvarház Alkotók és Előadók Klubjában.

Gulyás Sándor

A fotózás az önkifejezés egyik formáját jelenti számomra – vallja magáról Gulyás Benjamin

Fotó: Gulyás Sándor

A lakiteleki fotós, akinek ez volt az első önálló tárlata, természetképeit hozta el Kerekegyházára. Gulyás Benjamin négy éve érdeklődik komolyabban a fényképezés iránt, pusztán csak azért, hogy dokumentálja családjának emlékeit. A fiatalember később felfigyelt az őt körül vevő világ és természet szépségeire is, így sorra születtek a portrék, a tájképek, a virágokat, madarakat, az erdő állatait ábrázoló fotók. A képek számának gyarapodásával egyre nagyobb gyakorlatot szerzett, melynek köszönhetően új lehetőségek tárultak fel előtte. 

– Sok mindent kipróbáltam, de leginkább az emberábrázolás, ezen belül a portrézás és a természet, a virágok, a madarak kerültek érdeklődésem középpontjába. A természetes fényeket, vagyis a napot használom fényforrásként, ami a napszak függvényében változik. A napsütéses nap teljes megvilágítást biztosít, míg a borús nap textúrát és árnyalatokat ad egy fotós számára. Sok fotó esetében a legjobb hatást természetes fénnyel lehet elérni, nem pedig stúdióvilágítással. További előnye pedig, hogy a természetes megvilágításhoz nincs szükség drága felszerelésekre – fogalmazott Gulyás Benjamin. 

A lakiteleki fotós képeit ez ideig csak a család és a szűk baráti kör látta. Unszolásukra vállalta fel a bemutatkozást a kerekegyházi Szecsődi Udvarházban. 

– Amatőr fotósnak tartom magam, és nem török babérokra. Számomra a fényképezés kikapcsolódást jelent. Magával ragad az alkotás izgalma, a fények játéka. Kísérletező és kíváncsi alkat vagyok, így megpróbálkoztam az éjszakai égbolt, a csillagok megörökítésével, a makrófotózással is. A témától függően a számítógép biztosította lehetőségeket is kihasználom, újabb, vagy más mondanivalót kölcsönözve így a képeknek. Terveim között szerepel, hogy még tovább fejlesszem szakmai tudásom, illetve elsajátítsam a műtermi fotózás tudományát – fűzte hozzá Gulyás Benjamin. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában