Galériával

2022.06.04. 10:34

A magyarországi németek kitelepítésének emlékére emlékművet avattak Dunafalván

A magyarországi németek kitelepítésének emlékére állított emlékművet a dunafalvai német önkormányzat, melynek avatását pénteken délután tartották. Az emlékművet a Trianoni emlékparkban helyezték el. Zsigó Róbert köszöntőjében hangsúlyozta: „Minden nemzetiség közös feladata, hogy elmondja a gyerekeinek, unokáinak, hogyan érkeztünk meg a jelenbe, milyen utat jártunk be együtt az elmúlt évszázadokban. Az átadott emlékmű erre hívja fel a figyelmet. Mi magyarok, legyünk bármilyen nemzetiségűek is, mindig vigyázzunk egymásra.”

Márton Anna

Polyák Imre kanonok áldotta meg az emlékművet. Fotó: Márton Anna

Arató Béla polgármester köszöntötte a megemlékező közönséget a Trianoni emlékparkban. Kiemelte, hogy társadalmi munkában, a helyi vállalkozók és a lakosok önzetlen munkája révén újulhatott meg a közösségi tér ahol a magyarországi németek kitelepítésének emlékére állított emlékművet elhelyezték.

Zsigó Róbert Baja és térsége országgyűlési képviselője ünnepi beszédében  emlékeztetett arra ami 1946 elején történt. Kiemelte, hogy az az időszak nem volt kegyes sem a magyarokhoz, sem a világhoz. Alighogy véget ért a második világháború, Európának új problémákkal kellett szembenéznie. A szovjetek elfoglalták a kontinens keleti felét, a „nemzeti homogenitás” jelszavára pedig több ország is úgy határozott, hogy száműzi nemzetiségi állampolgárait.

– Így volt ez a felvidéki magyarok esetében Csehszlovákiában és így volt ez a németek esetében Magyarországon is – fogalmazott a honatya. Kitért arra is, hogy 1946-ban több mint 200 ezer német nemzetiségű honfitársunknak kellett elhagyni hazáját, Magyarországot. Bűnük nem volt, bár a közvélemény jelentős része igyekezett úgy feltüntetni, hogy nemzetiségük okán együttműködtek a világháború kirobbantásáért felelős nácikkal, ami természetesen nem volt igaz. 

– Mégis, 1946 január 19-én elhagyta Magyarországot az első személyvonat, amelyre a német nemzetiségű magyaroknak nem önszántukból, hanem kényszerből kellett felszállniuk. Ezekkel a vonatokkal utaztak térségünk lakosai is, többek között azok, akik a mai Dunafalva területén élnek. Rájuk emlékezünk a mai napon – hangzott el az eseményen.

Zsigó Róbert hangsúlyozta: Magyarország történelme telítve van szomorúsággal, mégis van okunk bizakodásra is. Múltunk az egyik legnagyobb tanítónk, amelynek eseményeit soha nem szabad elfelejtenünk, hiszen csak így kerülhetjük el, hogy elkövessük a korábbi hibákat.

Magyarország Kormánya 2010-ben a nemzeti összetartozás napjává nyilvánította június 4-ét. 

Legfontosabb oka, hogy a döntéshozók arra szerettek volna emlékeztetni, hogy hazánk helyzete különbözik a többi nemzetétől. Az ország határait nem rajzolja meg precízen egyetlen térkép sem. Mára valósággá vált, hogy az összetartozáshoz nem kell törődnünk az országhatárokkal, hiszen Európában egységben élünk. 

– Nekünk a XXI. század magyarjainak fenn kell tartanunk az emlékezés folytonosságát. El kell mondanunk gyermekeinknek, unokáinknak, hogyan érkeztünk meg a jelenbe, milyen utat jártunk be együtt az elmúlt évszázadokban. Ez minden nemzetiség közös feladata, erre emlékeztet bennünket a most átadott emlékmű – fogalmazott Zsigó Róbert köszöntőjében.

Polyák Imre kanonok megáldotta a magyarországi németek kitelepítésének emlékére állított emlékművet, valamint a trianoni békediktátum aláírására emlékeztető alkotást. Az esemény koszorúzással ért véget, miközben a dunaszekcsői fúvósok zenéltek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában