Galériával

2022.06.04. 09:05

A magyar történelem egyik legfájdalmasabb eseményére emlékeztek Félegyházán

Az ereklyés országzászló felvonásával kezdődött a trianoni megemlékezés pénteken Kiskunfélegyházán. Délután a Magyarok Nagyasszonya szobránál folytatódott az esemény, ahol Pintér István történész, nemzetőr ezredes idézte fel a 102 éve történt tragikus események sorát.

Vajda Piroska

A megemlékezésen a Kiskunfélegyházi Darvas Általános Iskola tanulói adták elő műsorukat. Fotó: Vajda Piroska

Elhangzott, hogy a trianoni tragédiára emlékezve a Magyar Országgyűlés 2010-ben június 4-ét a nemzeti összetartozás napjává nyilvánította. Az Országgyűlés a törvény elfogadásával kinyilvánította, hogy „a több állam fennhatósága alá vetett magyarság minden tagja és közössége része az egységes magyar nemzetnek, melynek államhatárok feletti összetartozása valóság, s egyúttal a magyarok személyes és közösségi önazonosságának meghatározó eleme”.

A nemzeti összetartozás napja a magyar történelem egyik legfájdalmasabb eseményéhez kötődik. A magyarok számára az igazságtalanságot, az elkeseredettséget és a tehetetlen szomorúságot jelképezi, hiszen elvették tőlünk országunk kétharmadát ezzel kettészakították nemzetünket – fogalmazott a megemlékezésen Keresztes Tünde az önkormányzat kulturális referense. A  beszédek után a megemlékezés a Kiskunfélegyházi Darvas Általános Iskola diákjainak műsorával folytatódott és koszorúzással zárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában