Galériával

2022.06.19. 06:50

A katonák családjait látta vendégül a kecskeméti repülőbázis – videóval

A katonák családjait hívták meg szombaton arra a rendezvényre, amelynek helyszínt a kecskeméti repülőbázis adott. Az eseményen, mintegy kétezer gyerek és felnőtt vett részt, színes programok kötötték le a látogatók figyelmét.

Barta Zsolt

Rengeteg programmal várták a családokat.

Fotó: Bús Csaba

A katonák családjainak rendeztek nyílt napot szombaton a kecskeméti repülőbázison. Az időjárás kegyes volt a látogatókhoz, akik belépve a vendégek számára nyitott térségbe, megismerkedhettek a Honvédség légierejének különböző eszközeivel, emellett más olyan járművekkel is, amelyek a védelemi erőt fokozzák.

A kapunyitás 9 órakor történt, a megnyitón Ugrik Csaba dandártábornok, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis parancsnoka üdvözölte a vendégeket.

A sajtónyilvános rendezvény hasonlított egy mini repülőnapra, most azonban jóval kevesebb volt a résztvevők létszáma. A megnyitó után rögtön a Szolnok Légierő Zenekar gyepshow-ja és térzenéje szórakoztatta az érdeklődőket. Ezt követően kutyás bemutató kötötte le a vendégek figyelmét, majd ejtőernyős bemutatókat láthattak, és más légi járművek felszállását kísérhették figyelemmel a vendégek. A látogatók közelről megnézhették a Gripen, a MiG-29-es Fulcum, az AN-26, az A319 Airbus, az FX= Falcon a MiG 17-es vadászgépeket, és repülőket.

A gyerekek arcfestésen vehettek részt, csillámtetkót kérhettek, csúszdázhattak és légvárazhattak a rendezvényen.

A családokkal, ismerősökkel beszélgetett Ugrik Csaba dandártábornok, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis parancsnoka, aki a rendezvény elején a szolnoki zenekart is vezényelte egy kis ideig. Mint mondta, attól nem kell tartani, hogy pályaelhagyó lesz, mivel ahogy megjegyezte, nehezebb irányítani egy jó zenekart, mint egy olyan repülőbázist, ahol nagyszerű emberek támogatják a munkáját.

A szombati program célja, hogy a dolgozók és a családjaik kikapcsolódjanak. Az elmúlt időszak ugyanis komoly kihívásokat jelentett a légbázis katonáinak, ebből a helyzetből kell egy kicsit lazítani. Hangsúlyozta: sem az álmaikat, sem a feladatokat nem lehet akkor megvalósítani, ha a családok nem támogatják a bázis munkatársait. Feltettük a kérdést: mit lesz akkor, ha a családi nap során befut egy riadó, ugyanis az ukrajnai háború miatt ennek az esélye nem kizárt. A dandártábornok azt mondta, hogy a bázisnap ellenére több mint 130 katona áll készenlétben, hogy a felszállást elindítsák. Hangsúlyozta 

február 22-től kezdve megerősített szolgálatot adnak a reptéren. A határvédelmi feladatokat folyamatosan ellátják, részt vesznek a gyakorlatokon is, éppen pénteken érkeztek vissza a svédországi lövészetről, és készülnek arra, hogy augusztus 1-től négy hónapra átvegyék a baltikumi légvédelmi feladatokat, mondta a parancsnok.

A kecskeméti vadászpilóták és a műszaki állomány a napokban végzett gyakorlatának az elsődleges célja a Gripenre újonnan került fiatal hajózó állománynak a levegő-levegő éleslövészet végrehajtása volt, ezzel is felkészítve őket a fegyveres légvédelmi készenléti szolgálat ellátására. A gyakorlat során AIM-9 Sidewinder éles rakétalövészetet hajtottak végre drón által vontatott légi célokra, valamint gépágyú éleslövészeteteket egy Learjet által vontatott, 800 méterre lévő légi célra. Ezen kívül kis magasságban navigálva földi célok szimulált támadásait is elvégezték – olvasható a repülőbázis közösségi felületén.  

A régi és az új gép egymás mellett

Az egyik hangárban egy MiG-29-es vadászrepülő volt kiállítva egy Gripen géppel együtt.  Az egyik katona elmondta, hogy bár az orosz gép kiválóan repül, és jelentős erőt képvisel, még a harmadik generációs gépcsaládot képviseli. Ezzel szemben a kisebb svéd vadászgép a negyedik generációt. Kiváló a computerezettsége, a programokat a gyártók frissítik, a felderítő képessége nagyságrenddel jobb a MiG-hez képest. Arra is képes, hogy akár becsapja az őt támadót azzal, hogy sok olyan jelet helyez ez az ellenség radarján, amely Gripen gépeket jelez. Ezek közül nehéz kiválasztani az ellenségnek a valódi svéd gépet.

A cikkben szereplő videó megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában