Tervek, célok

2022.05.01. 15:24

Zsigó Róbert: Fontos, hogy Bajára visszatérjen a rend és a fejlődés

Zsigó Róbert nyerte a parlamenti választást a bajai választókerületben, hetedik alkalommal döntöttek úgy a választók, hogy ő képviselje érdekeiket a parlamentben. A baon.hu további terveiről, céljairól kérdezte.

Márton Anna

Zsigó Róbert, Baja és térsége országgyűlési képviselője Fotó: Márton Anna

– Nagyon megtisztelő, hogy a bajaiak és térségben élők ismét megbíztak bennem, és újból a képviselőjük lehetek. Ez nagy felelősség és nagy feladat. Én minden itt élőnek a képviselője szeretnék lenni. Nemcsak azoké, akik rám szavaztak, hanem mindenkié – mondta hírportálunknak Zsigó Róbert. 

Minek köszönhető ez az eredmény? – tettük fel a kérdést. 

Mint azt az országgyűlési képviselő elmondta, az emberek érezték, hogy az elmúlt évek róluk szóltak, hogy értük dolgoztak. – Több olyan programot is indított a kormány, amely a települések fejlesztéséről szól. Ilyen az oktatásügyi, az egészségügyi és szociális szolgáltatás is. A Magyar Falu Programban az elmúlt esztendőkben hárommilliárd forintból bölcsődéket, óvodákat, iskolákat építettünk és újítottunk fel. Orvosi rendelők váltak korszerűbbé. Utakat, járdákat építettünk, művelődési házakat, polgármesteri hivatalokat újítottunk fel. 2010-ben családbarát fordulat történt Magyarországon. Az a legfontosabb célunk, hogy egyre könnyebb legyen családot alapítani, gyermeket vállalni és nevelni – mondta Zsigó Róbert. 

Mint ismert, Baján működik egyetem, a főiskolát pedig modernizálták. Az állam által fenntartott iskolákban, vidéken és Baján is látványos fejlesztések történtek. 

– Nagyon fontos számunkra, hogy a gyerekek megfelelő körülmények között tudjanak tanulni, a pedagógusok pedig megfelelő körülmények között tudjanak dolgozni. Ha összeadjuk, azt láthatjuk, hogy az elmúlt öt esztendőben a közoktatás, a felsőoktatás és a szakképzés területén a választókerületbe 9,8 milliárd forint fejlesztési támogatás érkezett. A tanke­rülethez tartozó állami iskoláknál ez 2,8 milliárd, az egyházak által fenntartott iskoláknál 1,1 milliárd forintot jelent. Ezen felül tovább korszerűsítettük a szakképző intézményeket, a felsőoktatást. 

Nemrég adtuk át az Eötvös József Főiskola megújult épületét, és folyamatban van a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Karán egy több mint hárommilliárd forintos fejlesztés. 

Baján több más mellett a III. Béla Gimnázium, a Bányai Júlia Technikum és Szakképző Iskola, valamint a Szent Balázs Iskola is szebbé válhatott. Sok olyan fejlesztést valósítottunk meg, amely az oktatás színvonalát és feltételeit javítja. Természetesen ezt a munkát folytatjuk – erősítette meg a jövőbeni terveket a honatya.

Mint azt Zsigó Róbert elmondta, az utak karbantartása és fejlesztése folyamatos munkát jelent, mert nagyon sok kilométernyi útszakasz van, amit meg kell újítani. 

– Azt gondolom, hogy ebben a tekintetben is büszkék lehetünk arra, amit elértünk. A településeknek több helyről van lehetőségük pályázni. Vannak ilyen irányú kiírások a Belügyminisztériumnál, a Magyar Falu Program keretein belül, és a TOP, vagyis a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program is lehetőséget ad rá. Hamarosan átadhatjuk például Érsekcsanádon az Akácos utca egy újabb, korszerűbb és biztonságosabb szakaszát. Emellett ott van a Falusi Útalap, amelyből rengeteg szakaszt sikerült felújítani – mondta. 

A képviselő hozzátette, hogy a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.-nél tizenegy olyan projekt van előkészítés alatt, amely fontos a térség számára. 

Elkezdődtek a bajai déli elkerülő út munkálatai, és döntés született arról is, hogy a Baja és Vaskút közötti útszakasz megújulhat. Szeretnék felújítani a bajai Duna-híd és a Pörböly közötti részt is. 

– Egészen friss hír, hogy több mint 867 millió forint fejlesztési forrást nyertek a települések a Magyar Falu Program keretében. Ebből játszótereket, utakat, járdákat tudunk építeni, közösségi házakat, fontos intézményeket tudunk megújítani, tehát folytatódik a Magyar Falu Program. Van dolgunk bőven. A polgármesterekkel állandó egyeztetésben vagyunk, állandó tájékoztatást adnak azokról a tervekről, amelyeket szeretnének megvalósítani – mondta Zsigó Róbert.

– A bajai fejlesztésekről van lehetősége tárgyalni a városvezetéssel, kérik a segítségét? – kérdeztük a térség országgyűlési képviselőjétől. 

– Amint korábban mondtam is: mindenkinek a képviselője szeretnék lenni. Mindegy, hogy rám szavazott-e vagy nem, illetve mindegy, hogy városi vagy vidéki. Ha visszatekintünk Baja elmúlt néhány évére, azt tudjuk mondani, hogy nagyon sok és fontos fejlesztés valósult meg. A teljesség igénye nélkül csak néhányat szeretnék felsorolni. Sikerült visszaépíteni, megújítani a Jelky teret. Mint említettem, felújítottuk az Eötvös József Főiskolát, és az egyetem fejlesztése is folyamatosan zajlik. Folyamatban van a járási hivatal megújítása, ahogy a kórházban is folyamatosak a fejlesztések, amely az itt élők biztonságos egészségügyi ellátásának záloga. A városi piac is megszépülhetett. 

A szívünknek legkedvesebb és talán az elmúlt hét évtized legfontosabb eredménye, hogy május elsejétől Baja hivatalosan is megyei jogú város, vagyis visszakapja megyei jogú városi rangját, ami nagy dolog, és mindannyiunk számára fontos. 

A családommal Baján élek, Baja az otthonunk. Számomra fontos, hogy Bajára visszatérjen a rend, a nyugalom és a fejlődés – zárta gondolatait Zsigó Róbert. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában