Élhetőbb környezet

2022.05.19. 11:23

Újabb utcákban kell fizetni a parkolásért Kecskeméten

Szemereyné Pataki Klaudia polgármester jegyzi azt az előterjesztést, melyben javasolja a Mátis Kálmán utcai társasházak körüli parkolók és a széchenyivárosi Gőzhajó utca fizető parkolóövezetbe vonását. Az indokolás szerint a lakossági visszajelzések arról szólnak, hogy a Mátis Kálmán utcai, házakhoz közeli parkolóhelyeket azok az autósok használják, akik mentesülni akarnak a díjfizetési kötelezettség alól.

Horváth Péter

Fotó: Illusztráció/shutterstock.com

A Kecskeméti Városrendészet ellenőrzései is bizonyították, hogy hétköznapokon nem az ott lakók parkolnak a házak körül. Ezért a környéken lakók nagyon nehezen tudják otthonukat megközelíteni és ott parkolóhelyet találni. Az indoklás szerint a Mátis Kálmán utca és a Szent Háromság kápolna közelében található kis keresztmetszetű utca, ami az ott parkoló kocsisor miatt nagyon nehezen megközelíthető. 

A problémán enyhítene, a környéket élhetőbbé tenné az utca I. számú díjfizetési övezetbe vonása. 

Elhangzott, hogy mivel az utca túloldalán már a Szentháromság Temető található, nem kell attól tartani, hogy a megnövekedett számú autók tömege egy utcával kifelé tolódik.

A Gőzhajó utcát fizető várakozási övezetbe vonják. Az indoklásban elhangzott, hogy a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház környezetében kialakult parkolási problémák miatt előbb a Nyíri út Lunkányi János utca és Akadémia körút közötti szakaszát, majd a Juhar utcát  vonták be a díjfizetéssel járó várakozási területbe. 

A Gőzhajó utca lakói már ekkor jelezték az önkormányzat felé, hogy sokan ott parkolnak le azért, hogy elkerüljék a díjfizetést. 

Az utóbbi időben megnőtt a panaszok száma és a közös képviselők kérték a Gőzhajó utca díjfizetési övezetbe vonását a problémát megoldandó. A területen lakók díjmentes (költségtérítéses) lakossági bérlet vásárlására jogosultak, ami csekély költséggel a környéken tapasztalható parkolási probléma megoldódna. A várakozási övezetek I. és III. zónájának bővítéséről szóló módosítás július 1-én lép hatályba.

A Szövetség a Hírös Városért képviselői átfogó parkolási koncepció megalkotását sürgette. Kopping Rita kiemelte, hogy gondolkozzanak el, hogy mely területek legyenek fizetősek a körúton kívül. Dobos József kérte, hogy lépcsőzetesen kezdjék tehermentesíteni a városközpontot a parkolóhelyek fokozatos kiépítésével.

Homoki Tamás elmondta, hogy készülőben van az új parkolási rendelet koncepciója, ami az alapvető problémákra választ kínál. Ősszel a közgyűlés elé kerülhet a rendelet.

A közgyűlés csütörtöki közgyűlésén egyhangúlag elfogadta a két utcát fizetőssé tevő rendeletmódosítást

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában