Fertőzés

2022.05.10. 17:05

Tovább terjed a madárinfluenza Bács-Kiskun megyében

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma Bács-Kiskun megye és Csongrád-Csanád megye újabb területein igazolta a magas patogenitású madárinfluenza vírus jelenlétét. A fertőzéssel érintett állományok felszámolása folyamatban van – közölte kedden a hatóság.

baon.hu

Archív felvétel.

Fotó: Bencsik Ádám/Békés Megyei Hírlap

A közlemény szerint a jelenlegi esetek azt bizonyítják, hogy a vírus nemcsak a szomszédos állattartó telepekre, hanem nagyobb távolságokra is eljuthat, ezért a járványvédelmi fegyelem lazítása még az ország madárinfluenzától mentes területein sem megengedett.

A Bács-Kiskun megyei Rém településén található, több mint 99 ezer pecsenyekacsát számláló állományban a megemelkedett elhullás és az idegrendszeri tünetek hívták fel az állattartó figyelmét a madárinfluenza gyanújára.

Szintén ezek a tünetek jelentkeztek a Csongrád-Csanád megyei Szentes településen egy 3.050 egyedet számláló tenyészlúd-állományban. A Nébih laboratóriuma mindkét helyen a vírus H5N1 altípusának jelenlétét igazolta. Az állományok felszámolása folyamatban van. 

Az érintett gazdaságok körül kijelölték a 3 km sugarú védőkörzetet, valamint meghatározták a 10 km sugarú megfigyelési körzetet. Ezeken a területeken további vizsgálatok indultak, valamint életbe léptek a járványvédelmi és állatmozgatási korlátozások. Ezenkívül Bács-Kiskun megyében és Csongrád-Csanád megyében a korábban kijelölt korlátozás alatt álló területek is tovább bővültek újabb kitörések következtében.

A hatóság közleményében felhívja a figyelmet arra, hogy az állatartóknak mindent meg kell tenniük annak érdekében, hogy megóvják állataikat a betegségtől. Kiemelt jelentőségű többek között az állattartó telepek jármű-és személyforgalmának minimálisra csökkentése és a megfelelő fertőtlenítés, valamint a védőöltözet használata. Az ország magas kockázatú területein továbbra is kötelező a baromfiállományok zártan tartása. A kötelezően előírt szállítás előtti tamponvizsgálatok továbbra is érvényben maradnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában