Növelni kell a fapopulációt

2022.05.26. 11:26

Tovább csökkent az erdőterület Kalocsán

Zöldterületekkel ugyan jól áll a város, de a megyében talán itt van a legkevesebb erdőség, amire egy részletes fenntarthatósági tanulmány világított rá.

Gábor János

Fotó: shutterstock.com/illusztráció

Dr. Filvig Géza polgármester a témát tárgyaló testületi ülésen emlékeztetett: az önkormányzat még 2020 februárjában csatlakozott a Polgármesterek Klíma- és Energiaügyi Szövetségéhez, valamint benyújtott egy pályázatot a város Fenntartható Energia- és Klíma Akciótervének (SECAP) elkészítésére. A tender célja az volt, hogy a kalocsai intézmények is induljanak el a hatékonyabb energiagazdálkodás, valamint a természetes környezet fokozott védelme felé – így járulva hozzá a karbonkibocsátás csökken­téséhez. 

A téma fontosságához képest érdekes, hogy a tervezet mennyire hidegen hagyta a helyi közösséget. A 2022 áprilisára, közel hárommillió forintból elkészült SECAP-ot véleményezésre megosztották az önkormányzat honlapján és közösségi felületein, valamint a regionális sajtó is az emberek figyelmébe ajánlotta. 

A meghirdetés ellenére a kvázi társadalmi vita érdektelenségbe fulladt: csupán egy észrevétel érkezett, viszont az fontos problémára hívta fel a figyelmet. A magánszemély által írt levél rávilágított:

 az anyagban hangsúlyosabb lehetne a helyi ökológiai rendszer szerepe, hiszen a város hatékonyabban is képes lenne lereagálni, hogy a környékén kevés erdő maradt, ráadásul azok területe folyamatosan csökken. A szakértői válasz elismerte, hogy indokolt külön programként kezelni a fapopuláció növelését, így azt fel is vette az ajánlások közé. 

Dr. Bagó Zoltán megjegyezte: nagyon magas színvonalú SECAP született, amiért hálás a szakmai csapatnak. A konkrét cselekvések szintjéig leírt tervezet miatt módosító javaslatot is tett: arra kérte az önkormányzatot, hogy a parkgondozásért felelős Kalocsai Vagyonhasznosítási és Könyvvezető Nonprofit Kft.-vel tartassa be a dokumentumban foglaltakat. 

A városvezető egyetértését fejezte ki, ezért külön szavazás nélkül befogadta a módosítást. Filvig Géza hozzátette: nagyon nagy és hosszú távú munka megtalálni a módját a környezeti terhelés csökkentésének, de az önkormányzat mindenképpen elkötelezi magát mellette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában