Galériával

2022.05.26. 19:55

Több száz gyerek avatta fel az új játszóteret Kalocsán

A közeli óvodák csoportokkal, a beruházásért felelős személyek vendégsereggel érkeztek a Csajda-kert Játszótér csütörtöki átadására. A szalagátvágás előtt elhangzott: a fejlesztés csak egy a park területére szánt beruházások közül.

Gábor János

A gyerekek boldogan birtokba vették a város legújabb játszóterét. Fotó: Gábor János

Ünnepség és gyermekkoncert kíséretében adták át a Csajda-kert Játszóteret, amelynek megépítését csak néhány hónappal ezelőtt jelentették be. A Széchenyi lakótelep és a Rokkant telep városrészek által övezett park évtizedek óta különösebb funkció nélkül, jórészt elhanyagolt állapotban csúfította a környék összképét, de az új beruházással a fejlődés útjára lépett. 

Ugyancsak átalakítás előtt áll a közeli Városi Uszoda, így a gazdag felszereltségű játszótér tulajdonképpen egy összetett program első lépése.

Dr. Filvig Géza polgármester a megnyitón közölte: a városban jelenleg 531 óvodás és 696 alsó tagozatos gyermek él – számukra, illetve az őket követő generációknak szánják azt a két éve meghatározott, körülbelül 200 millió forintos játszótér-fejlesztési projektcsomagot, amelynek részeként a csajda-kerti létesítmény is megépült.

Szerinte ezzel a beruházással a kicsik napi szórakozását támogatja az önkormányzat, vagyis újabb lépést sikerült tenni „egy élhetőbb város” kialakítása felé.

Emlékeztetett: a ciklus közepéhez érve már három játszóteret sikerült kialakítani (az 50 milliós csajda-kerti mellett a Vidats utcában és a Belvárosi óvodában adtak át egyet-egyet), összesen 110 millió forintból. Megemlítette: a közösségi tér építését az érintett kerületek képviselői szorgalmazták, míg a megvalósítás nagyban köszönhető Font Sándor közbenjárásának.

A honatya elmondta: az átadóra érkezve örömmel látta, hogy néhány gyerek már a szalagátvágás előtt birtokba vette a játékokat, amelyek egyébként egy 2021 elején indult kisvárosi pályázatnak köszönhetően kerültek Kalocsára. Emlékeztetett: a tenderen nem volt arra vonatkozó megkötés, hogy a települések konkrétan mire igényelhetik, vagyis a célt teljesen önállóan határozhatták meg. Ekkor jelképesen – „a kezdet és a vég” jegyében – Kalocsa játszótéri és temetői beruházásra kért különböző mértékű támogatásokat. 

Ilyen módon került párba a csajda-kerti létesítmény azzal a 200 milliós beruházással, amelynek keretében a köztemető felújított, kibővített ravatalozó épületet, valamint kerítésrekonstrukciót kap.

Font Sándor összehasonlításként felhozta: a korábban elhanyagolt Csajda-kertben egy kertvárosi családi házzal, vagy prémium minőségű lakással egyenértékű összeget fordítottak területfejlesztésre. Kérte a szülőket, hogy ezt az értéket óvják is meg: feltétlenül vigyázzanak a rendeltetésszerű használatra, és igyekezzenek távol tartani a játszótértől a tinédzser korosztályt, akik hajlamosak magukról megfeledkezve, csupán viccből használatba venni az eszközöket. Az országgyűlési képviselő hozzátette: hosszútávra gondolkodtak a létesítménnyel, ami még meg sem született gyerekeket ugyanúgy kiszolgálhat, mint a szomszédos területen lévő Városi Uszoda vendégeit. Ez utóbbi hamarosan átépített termál részleget kaphat – ennek tervei a honatya szerint már körvonalazódnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában