Fejlesztés

2022.05.14. 15:26

Több százmillió forintból épült meg a bicikliút Vaskút és Gara között

Hamarosan forgalomba helyezik a Vaskút és Gara közötti kerékpárutat, ami közel 637 millió forint támogatásból épülhetett meg. A Deák utcában szilárd burkolatot építenek, melyre összesen 82,5 millió forint támogatást nyert az önkormányzat. A település északi részén rövid időn belül megkezdik a csapadékvíz-elvezető rendszer kiépítését. A részletekről Alszegi Zoltán polgármester tájékoztatta a baon.hu-t.

Márton Anna

Alszegi Zoltán polgármester az elkészült kerékpárútnál Fotó: Márton Anna

A Gara és Vaskút közötti kerékpárút építési munkálatait a kivitelező határidőre befejezte. Jelenleg a műszaki átadás folyik, melynek során elsősorban esztétikai, illetve kisebb minőségi hibák kerülnek kijavításra – tájékoztatott Alszegi Zoltán polgármester. 

Elmondta, hogy ez alapvetően padkarendezést, földelszállítást jelent a kerékpárút környezetében. 

Ezt követően, ha sikeresen befejeződik a műszaki átadás, akkor kezdhetnek hozzá a forgalomba helyezési eljárás lebonyolításához. Amennyiben az lezárult, akkor lehet a kerékpárutat biztonságosan, a rendeltetésének megfelelően használni. 

A Vaskút és Gara közötti kerékpárút a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) közösen megpályázott támogatása révén épülhetett meg, összesen közel 637 millió forintból. A beruházást egy évvel ezelőtt kezdték meg. 

– Ez egy elhúzódó pályázat volt, mert először meg kellett szerezni azokat a földterületeket, ahol a kerékpárút nyomvonala halad. Azáltal, hogy időt vesztettünk, az árak emelkedtek, ezért a kormányhoz kellett fordulnunk pluszforrásért, amit meg is kaptunk 2021 áprilisában – részletezte az elöljáró. 

Még kisebb minőségi hibákat ki kell javítani az úton Fotó: Márton Anna

Továbbá elmondta, hogy a Magyar Falu Program keretében nyert a települési önkormányzat pályázatot a Deák Ferenc utca szilárd útburkolatának a megépítésére. 

A pályázat költségének felső korlátja miatt két lépésben tudják megépíteni az utca szilárd burkolatát. 

– Hozzávetőleg az utca felére nyertünk támogatást egy korábbi magyar falu programos pályázaton, 37,5 millió forintot, amire már van kivitelezőnk, az építési munkák hamarosan elkezdődnek. Az utca másik szakasza a közelmúltban elbírált pályázat keretében került támogatásra, erre 45 millió forintot nyertünk. Itt még a kivitelezőt kell kiválasztanunk egy közbeszerzési eljárás keretében, és akkor az utca teljes hosszában megépülhet a szilárd burkolat. TOP Plusz forrás 210 millió forintos támogatásából a település északi részének a csapadékvíz-elvezetését kívánjuk megoldani. 

Ez több utcát érint: a Kossuth utca egy szakaszát, a Hársfa, a Bajai, valamint a Damjanich utca egy részét. 

Továbbá a Petőfi utca egy szakaszát és a Szeremlei utca teljes hosszát. Már lezajlott a közbeszerzési eljárás, amelynek alapján rövidesen megkötjük a kivitelezési szerződést a legjobb ajánlattevővel. Reményeink szerint itt is hamarosan elkezdődhetnek a munkálatok – tette hozzá. 

Kiemelte továbbá: öröm számukra, hogy a tavaly elültetett 300 facsemete is növekedésnek indult, ennek következtében hamarosan megváltozik a település főutcájának – Kossuth Lajos utca –, illetve a Kraul Antal utcának a képe. A faültetéssel egységes, esztétikus, egészséges környezetet kívánnak kialakítani. 

A fafajták kiválasztásánál figyelembe vették az adottságaikat, illetve a növények igényeit, tulajdonságait. 

Ezek alapján döntöttek a gömbkőris, a gömbakác, a gömbszivarfa, illetve a csepleszmeggy telepítése mellett. A szükséges anyagi forrást – a Vaskút Községért Közalapítvány koordinálása mellett – helyi magánszemélyek, illetve vállalkozások biztosították. Az ültetést, valamint a fák öntözését, ápolását az önkormányzat tulajdonában lévő Vaskúti Közterület Fenntartó Nonprofit Kft. dolgozói végzik. 

– A fásítást az idei évben is szeretnénk folytatni újabb utcákban – zárta gondolatait Alszegi Zoltán polgármester. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában