Galériával

2022.05.19. 19:56

Tiszteletbeli bolgár konzuli képviseletet avattak Kecskeméten

Ünnepélyesen felavatták csütörtökön a Bolgár Köztársaság tiszteletbeli konzuli képviseletét Kecskeméten. Az ünnepséget a könyvtárban tartották meg, majd megszentelték az Erkel utcában a képviseletet.

Sebestyén Hajnalka

A fotón (balról): dr. Sztachó-Pekáry István, Kecskemét alpolgármestere, Ladics Mónika, a Humánszolgáltatási Iroda iroda vezetője, (hátul) Hriszto Polendakov, Bulgária magyarországi nagykövete, Bocskov Petrov Jordan felesége, Engert Jakabé Kecskemét alpolgármestere és Bocskov Petrov Jordan. Fotó: Bús Csaba

A Katona József Megyei Könyvtár dísztermében gyűltek össze a vendégek. A Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola, Gimnázium, Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola növendékeinek műsora után, Madarász Éva zongoraművész játszotta el a bolgár, majd a magyar Himnuszt. 

A vendégek között volt dr. Salacz László országgyűlési képviselő, a városvezetés részéről Engert Jakabné és dr. Sztachó-Pekáry István alpolgármesterek, valamint dr. Mák Kornél, a megyei önkormányzat alelnöke. 

A köszöntők sorát Bocskov Petrov Jordan, a most felavatott kecskeméti bolgár konzuli képviselet konzulja kezdte meg. Elmondta a bolgár köztársaság tavaly szeptemberben döntött a kecskeméti tiszteletbeli konzuli képviselet nyitásáról. Bács-Kiskun megye mellett a szomszédos megyéket is lefedve végzi majd munkáját. Egy új hidat építene a két ország közé. 

Célja, hogy tovább erősítse, és bővítse a bolgár-magyar kapcsolatokat a kultúra, a gazdaság, a turizmus, a mezőgazdaság, az oktatás terén, illetve új testvérvárosi, testvér megyei kapcsolatokat szorgalmazna. 

Hozzátette: a két ország között mindig is jó volt a kapcsolat, vannak közös történelmi hagyományaik. A hivatalba lépését megelőzően felvette a kapcsolatot az érintett megyékben több település vezetőjével. Mindenki nyitottan fogadta az elképzeléseit, terveit, melyek egybeesnek a fejlesztési irányvonalakkal. Úgy véli, ha Bulgária és Magyarország összefog, a kompetenciáik egymást kiegészítve szolgálják majd a két nemzet javát. 

A tiszteletbeli konzul szavait követve Hriszto Polendakov, Bulgária magyarországi nagykövete mondott beszédet. Kiemelte: országa számára fontos ez az esemény, most először avattak tiszteletbeli konzuli képviseletet. Ez egy modern társalgási forma, új eszköz lehet a magyar-bolgár kommunikációban. Bocskov Petrov Jordan lelkesedése, gyakorlatiassága példaértékű, mindent meg fog tenni, hogy tovább mélyítsék a két ország közötti kapcsolatot. 

Kecskemét városvezetése nevében dr. Sztachó-Pekáry István szólt. Példaként hozta a bolgár kertészetet, kertművelést, mely víztakarékos, és jó példa lehetne sok magyar számára is. Emellett szólt még a világhírű rózsatermesztésről és rózsaolajról is. A végén hozzátette: Kecskeméten sok bolgár él, mely hozzájárul a város népességének sokszínűségéhez. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában