Galériával/Videóval

2022.05.11. 13:55

Teljes védőfelszerelésben futottak fel a dombra a tűzoltók Kecskeméten

Hetedik alkalommal rendezte meg a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a Pump&Run Országos Bajnokságot a Benkó Zoltán Szabadidőközpontban szerdán. A verseny immár hagyományosnak számító próbatétele az ország legedzettebb tűzoltóinak, ahol nevéhez híven fekvenyomásban és teljes védőfelszerelésben teljesített futáson kell helytállni.

Horváth Péter

Közel negyvenen teljesítették a megmérettetést. Fotó: Bús Csaba

Kovács Andrea megyei sajtószóvivő elmondta, hogy a hölgy indulóknak 25, míg az uraknak 60 kilós kétkezi súlyzóval kellett szériázniuk, a maximális ismétlésszámra törekedve, ezután öt percük volt arra, hogy átöltözzenek és teljes védőfelszerelésben, vagyis tűzálló ruhában, kabátban, nadrágban, bakancsban, sisakban, speciális védőkesztyűben és légzőkészülékkel a hátukon, valamint két tömlővel a kezükben felfussanak a dombra. A teljes teher összesen 40 kiló volt, amiből a védőfelszerelés 30, a tömlők 10 kilót jelentettek. 700 métert kellett leküzdeniük az indulóknak, ami 350 méter sík szakaszból és ugyancsak 350 méter dombra felfutásból tevődött össze, utóbbi 50 méteres szintkülönbséget jelent.

Mint fogalmazott, ez nem volt újdonság a tűzoltóknak, hiszen ez hétköznapi védőfelszerelésük, a káreseteknél is ezt viselik.

A versenyre közel 40 induló jelentkezett, köztük két hölgy. Az ország több pontjából érkeztek tűzoltók, Bács-Kiskun mellett Csongrád-Csanád megyéből, Tolna megyéből, Pest megyéből és a fővárosból is neveztek.

Az új indulók mellett több visszatérő állt rajthoz, ők korábbi legjobb időeredményüket akarták túlszárnyalni.

Csernák Zsolt őrmester 13 éve a Kiskunhalasi HTP tűzoltója és hatodik alkalommal indul a versenyen. Tavaly korosztályos első és abszolút második helyen végzett, csapatban is diadalmaskodtak. Elmondta, hogy crossfit edzésekkel, fekvenyomással és a hétvégi szekszárdi félmaraton szintkülönbségekkel teli 30 kilométerével készült a megméretésre. Mint fogalmazott, nagy kihívás a verseny.

Mint viccesen megjegyezte, már a sík szakasz végén, a domb előtt elgondolkodik az ember azon, hogy jó ötlet volt-e az indulás. Felfelé pedig a combizom és a tüdő is ég a megerőltetéstől. Nehéz megfelelően lélegezni, csak a nagyobb levegővételre adagolja az oxigént a légzőkészülék és olyan nagy igénybevételt jelent a táv, hogy a kezdeti 300 bar-os nyomás a végére 30-40-re csökken. Megjegyezte:

a versenyen megmutatott képességekre az éles helyzetekben is szükség van, ezért a viadal nagyon jó felkészülés is egyben az akadályok leküzdésére.

Hölzl Krisztina, a megyei humán szolgálat főhadnagya első versenyére készült, ő a két hölgy induló egyike. Kiváló közösségépítő alkalomnak tekinti a próbatételt, ami hozzájárul a személyes határok tágításához.

Eredmények:

Egyéni összetettben első helyezett lett Csernák Zsolt, második Torma Barnabás, harmadik Patai Gábor. Csapatban első lett a Kiskunhalas HTP, második a tolna megyei igazgatóság, harmadik a Kecskeméti Hivatásos Tűzoltó Parancsnokság egyik csapata. Hölgyek között Hölz Krisztina remekelt, Remecz Tamara Mónika második lett. 

A cikkben szereplő videó megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában