Galériával

2022.05.21. 06:55

Rátvay Zoltán nevét viseli a bajai sportcsarnok

Névadó ünnepséget tartottak a Szent László Általános Művelődési Központjának tornacsarnokában az elmúlt héten, ahol a korábbi Türr István csarnokot a sokszoros válogatott bajai kosarasról, Rátvay Zoltánról nevezték el.

Márton Anna

Az emléktáblát Molnár Szabolcs, Rátvay Zoltán unokája leplezte le. Fotó: Beküldött fotó

Rátvay Zoltán a hetvenes évektől kezdődően előbb játékosként, majd edzőként és klubvezetőként sokat tett a kosárlabda bajai fejlődése érdekében. Ezenkívül évtizedeken át stílusos testnevelőként dolgozott a városban, a diákok körében tisztelet és szeretet övezte. 

Kicserélték a csarnok falán a korábbi 1973-as emléktáblát, helyére újat helyeztek el. Az új tábla jelzi, hogy a tízszeres válogatott kosárlabdázónak, Rátvay Zoltánnak állít emléket a csarnok. Rátvay Zoltán 40 évig volt az intézmény testnevelő tanára, valamint a kosaras fiúk és lányok edzője. Rengeteg középiskolás versenyen vett részt, öt alkalommal lett valamelyik korosztályos csapata országos bajnok. Csapataiban olyan játékosok szerepeltek, akik később NB I.-es kosarasok lettek. Többek között Pálkerti Tamás, Palás Kornél, Ágh Péter, Rátvay Tamás, később pedig Tamás Zoltán, Rétháti Zsolt, Kovács Zsolt. 

Hajdók Róbert, a Szent László Általános Művelődési Központ igazgatója dr. Mayer Jánost, a Honpolgár főszerkesztőjét kérte fel az ünnepi szónoklat megtartására, aki bemutatta a hatvanas évektől kezdve a bajai kosárlabda történetét, kiemelve Rátvay tanár úr kiemelkedő szerepét. Az eseményen Rátvay Tamás, a tanár fia a család nevében mondott köszöntőt. Az emléktáblát Molnár Szabolcs, Rátvay Zoltán unokája leplezte le. 

Hajdók Róbert igazgató hírportálunknak elmondta, hogy a csarnok jövőre lesz 50 éves, és az évek alatt többször szembesültek azzal, hogy összekeverik a Türr István iskola csarnokával. 

– A csarnokot 1973-ban a Vízügy építette fel, akkor adta magát, hogy természetesen Türr Istvánról nevezzék el, aki a vízügy területén mérnök volt.

A létesítmény 2000-ben került vissza egyházi kártalanítás során az intézményünkhöz, előtte még igényt tartott rá a központi iskola. 

Amíg meg nem oldották a testnevelési órák problémáját, addig kértek haladékot az átadásra. Régi vágyunk volt, hogy az iskolához kötődő személyről nevezzük el az épületet, és amikor 2020-ban sajnálatos módon Rátvay tanár úr meghalt, onnantól felpörögtek az események. Bár a pandémia miatt várnunk kellett, nagyjából egy évvel ezelőtt határoztuk el, hogy megrendezzük a csarnok átnevezését. Most ez megtörtént. Egyébként minden évtizedhez köthető egy középiskolai aranycsapat a nyolcvanas, kilencvenes és kétezres években. Most ez fogyni látszik, egyrészt azért, mert Rátvay tanár úr már befejezte aktív tanári pályafutását – mondta a baon.hu-nak Hajdók Róbert igazgató, aki hozzátette, hogy amikor eldöntötték, hogy megváltoztatják a csarnok nevét, akkor teljes egyetértésben született meg a döntés az új névről. 

– Azt gondoltam, hogy csak akkor döntünk az új névről, ha teljes konszenzus lesz mindenki részéről. 

A városvezetés, a fenntartó, a család részéről. Mindenkinél, volt tanítványoknál is azt tapasztaltam, hogy maximálisan támogatja ezt az ötletet. Még az utolsó hetekben azok a meghívottak is örültek és gratuláltak, akik nem tudtak eljönni az avatóra. Nagyon örül mindenki a kezdeményezésnek, és ez engem megnyugtatott, hogy van egy ilyen városi konszenzus ebből a szempontból. Így jutottunk ide, hogy az ő tiszteletére nevezzük el. Mostani diákokat is hívtunk a névadó ünnepre. Azt tapasztaltam, hogy a harmincas korosztály már nem emlékszik a Rátvay névre. Akiket tanított, vagy ismerik a nevét, azok inkább a 40 felé közelednek. Nem jó ez így, hogy nem ismerik, pedig kosárlabda szempontjából nagyon nagy név volt. Ezért fontosnak tartottuk, hogy a gyerekek is itt legyenek az ünnepségen, megismerjék, hogy ki is volt Rátvay Zoltán, a bajai kosaraslegenda. Nem akartuk, hogy azzal szembesüljenek a következő héten, hogy más nevű sportcsarnokba mennek, és fogalmuk sincs kiről nevezték el. Reméljük, hogy a neve így fennmarad még nagyon sokáig – fogalmazott az igazgató. 

Az átadóünnepségen egy meccset is rendeztek a kosaras öregfiúknak, akik éves találkozójukra érkeztek Bajára. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában