Galériával

2022.05.08. 06:50

Polgárőröket és rendőröket is kitüntettek a kecskeméti közgyűlésen

Éves közgyűlését tartotta a Bács-Kiskun Megyei Polgárőr Szövetség (BKMPSZ) szombaton, a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság székházában, ahol elismeréseket is átadtak egymásnak a felek.

Horváth Péter

A kölcsönös elismerés jeleként díjazták egymást a polgárőrök és a rendőrök Fotó: Horváth Péter

Dr. Fekecs Dénes, a BKMPSZ elnöke mondott köszöntőt és ismertette a megyei szövetség tavalyi évi munkáját. A beszámolóban elhangzott, hogy a megyei szervezet tagegyesületeinek száma nem változott, viszont a tagok száma egy év alatt több mint 150 fővel 4680-ra emelkedett, és az ifjú polgárőrök 11 fővel többen vannak, mint 2020-ban. Fekecs Dénes az elismerés hangján szólt arról, hogy országosan is kiemelkedő a polgárőrök által teljesített szolgálati órák száma: a 2020-as 937 ezerről több mint egymillióra nőtt ez szám a tavalyi évben. Ez egy polgárőrre vetítve 220 óra, ami soha nem látott eredmény. A rendőrséggel ellátott közös szolgálati órák száma is emelkedett 24 ezerről 69 ezerre, a határvédelmi szolgálatban töltött órák 5200-ról 25 ezerre. 

Erősödött a polgárőrség aktivitása

A jogsértés miatti visszatartások száma 259-ről 1060-ra, a jelzésadás 94-ről 2177-re emelkedett. A polgárőrök különböző helyzetekben történt segítségnyújtása is növekedést mutat, 1419-ről 1686-ra nőtt. – E számok is mutatják, hogy eredményes évet tudhatunk magunk mögött. A polgárőrség aktivitása erősödött. A járvány idején megnőtt az egyesületek karitatív tevékenysége, ezért ideje volt visszafoglalnunk a közterületeket, ott ellátni a szolgálatot, mint ahogyan ez egyik alapfeladatunk. Ahogyan a számok is mutatják, ez sikerült – mondta az elnök, hozzátéve, hogy a Lovas és Kutyás Tagozat keretében a megye 16 egyesülete lát el szolgálatot, 132 fővel, a lovasok  több mint 12 ezer szolgálati órát teljesítettek. 

A Határvédelmi Tagozathoz a megye 15 egyesületének 352 polgárőre csatlakozott, összesen 25 ezer szolgálati órát teljesítve. Mindez rendkívüli terheket ró a polgárőrségre a gazdálkodás tekintetében.

Folyamatosak a fejlesztések

A megyei szövetség tavaly csaknem 46 millió forint támogatást kapott a költségvetésből, melynek egy része céltámogatás volt. A Magyar Falu Program és a Városi Civil Alap kiírásain 24 egyesület pályázott sikerrel, összesen több mint 83 millió forintot elnyerve, többek között gépjármű- és eszközbeszerzésre, ingatlanfelújításra és rendezvényszervezésre. Elhangzott, hogy összesen 129 jármű áll rendelkezésére a megyében működő polgárőr egyesületeknek, ebből 85 saját tulajdonban, 44 járművet pedig az egyesületek üzembentartóként használnak, melyeket a rendőrségtől, helyi önkormányzattól vagy más szervtől kaptak. 

Emellett 90 kerékpár, 25 motor és két elektromos kerékpár segíti a polgárőrök szolgálatellátását a megyében. 

Dr. Fekecs Dénes kiemelte: a tavalyi eredmények alapján a polgárőrség teljesítette a megye lakosságának és a társszervek elvárásait. Nélkülözhetetlen munkát végeztek a veszélyhelyzetben, a határon és a taglétszámuk a nehéz idők ellenére is növekedett. Az idei évre vonatkozó célokról elmondta: kimelet fontosságú a közterületek védelme, a közlekedésbiztonság javításában való közreműködés és a déli határvédelem.

A tevékenységről szóló ismertetést a gazdálkodást érintő beszámoló követte, majd Csorba Sándor, a Határvédelmi Tagozat elnöke számolt be a déli határon végzett munkáról, hangsúlyozva, hogy rendkívüli terhet jelent a polgárőrségnek a migráció kezelésében való közreműködés. Arató László ezredes, rendészeti rendőrfőkapitány-helyettes a polgárőrséggel közös munka sikerességét méltatta, stratégiai partnernek nevezve a szervezetet.

Ezt követően kölcsönösen elismeréseket adtak át a felek. A BKMPSZ-től Arany érdemkeresztet vehetett át Márton Attila ezredes, Schütz István alezredes, Iványi András és Szabadi Istvánné. Ezüst érdemkeresztet kapott Tumbász Szilárd alezredes, Andriska Lászlóné, és Radvánszki Róbert. Bronz érdemkeresztet kapott Hlavács István címzetes főtörzszászlósok, valamint Tigelmann Sándor Bálint.

A megyei rendőr-főkapitányság is elismeréseket adott át a polgárőröknek. Munkája elismeréseként díjjal méltatták Gábor Ilonát, Szántó Mihályt, Barna Lajost, Tóth Lászlót, Gábor Józsefet és Szamek Gábort. A Kadafalvi és a Madarasi Polgárőr Egyesületet is kitüntette a rendőrség.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában