Bács-Kiskun megye

2022.05.10. 13:45

Országszerte hősképzést szervez a mentőszolgálat a mentők napján

A magyarországi életmentés 135. és az Országos Mentőszolgálat megalakulásának 74. évfordulóján a mentők napját ünneplik. Ebből az alkalomból országszerte „hősképzést” szervez az Országos Mentőszolgálat. Ennek keretében délután, 15 és 17 óra között várják a vállalkozó kedvű érdeklődőket az összes megyeszékhelyi, illetve néhány további mentőállomásra.

Pozsgai Ákos

Illusztráció. Fotó: Pozsgai Ákos

Fotó:

– Bárki eljöhet, és mi nagyon szívesen, ingyen és bérmentve megtanítjuk az újraélesztés alapfogásaira. Vagy, ha már korábban megtanulta, akkor gyakorolhat nálunk – mondta el Győrfi Pál, a mentőszolgálat szóvivője a mentők közösségi oldalán megjelent videóban.

Az akcióban részt vevő helyszínek listája a mentőszolgálat honlapján és az ÉletMentő applikációban is elérhető. Aki azonban nem tud személyesen részt venni a programon, annak érdemes 13 óra környékén megnézni a mentők Facebook-oldalát, ugyanis online „oktatást” is tartanak.

1887-ben ezen a napon kezdte meg szolgálatát a Budapesti Önkéntes Mentő Egyesület, mely Európa egyik első mentőszervezete volt. A magyar mentőszolgálat sok szempontból ma is különleges értékeket hordoz, országosan egységes működése világviszonylatban is egyedülálló. Az elmúlt időszak a mentőket különösen nagy erőpróba elé állította: 

tavaly több mint 1,25 millió mentőfeladatot végeztek, 116 ezer koronavírus-beteget vittek kórházba és több mint 1,3 millió járványügyi mintavételt szerveztek meg, illetve hajtottak végre. A sikeres helytállás a 8500 mentődolgozó felkészültségének és elhivatottságának, valamint a társadalom támogató összefogásának is köszönhető, hiszen a járvánnyal kapcsolatos pluszfeladatok ellátását országszerte önkéntesek is segítették – írta a mentőszolgálat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában