Programajánló

2022.05.26. 09:41

Élőben jelentkezik Bácsalmásról, Jánoshalmáról és Mélykútról a Kossuth Rádió Országjáró műsora

Az Országjáró műsor készítői hétről hétre bebarangolják hazánk különleges helyeit, bemutatják egy-egy vidék jellegzetességeit, megkóstolják az adott tájegység különleges ételeit, italait. Május 28-án, szombaton a Kossuth Rádió Országjáró műsora Bácsalmásról, Jánoshalmáról és Mélykútról sugározza élő adását.

Pozsgai Ákos

Képünk két évvel ezelőtt készül Kiskunhalason. Fotó: Pozsgai Ákos/archív-felvétel

Fotó:

Az Országjáró csapata szombaton délelőtt tíz órától, illetve délután fél háromtól, Bácsalmás, Jánoshalma és Mélykút településekre látogat majd. A múlt szombati adásban az egyik település házigazdája, Németh Balázs, Bácsalmás polgármestere néhány dolgot megemlített Czifra Szilvia műsorvezető kérésére, hogy mi mindent mutatnak majd be a rádióműsorban az Országjáró hallgatóinak a megye déli részén, a Bácskában található három településről.

A polgármester kiemelte, hogy Bácsalmásról sváb, bunyevác és magyar hagyományőrzők mutatják be, hogyan őrzik a zenéjüket, a táncaikat és a gasztronómiájukat, illetve a ma is működő Kékfestő Műhelyet, amely a szellemi kulturális örökség része. Szó lesz többek között majd egy magánkezdeményezésből megújult tanyasi iskoláról és kápolnáról, a határőrkutyák kiképzéséról és Bácsalmás híres szülöttjéről, aki feltalálta a mikroprocesszort.

Híres szülöttje van Mélykútnak is, Szvetnyik Joachim, aki a Szent Koronát azonosította, amikor az hazatért az Amerikai Egyesült Államokból Magyarországra, és ő restaurálta az Eszterházy-kincseket is. Mélykúton még híres a fogathajtás, és a 250 éves júdásfa, amely két évvel ezelőtt 2020-ban az év fája a lett. Jánoshalmán megszólal majd borász, természetfotós, helyi termelő, túraszervező és helytörténész is.

A Kossuth Rádió Országjáró csapata nem először jár Bács-Kiskun megyében, két évvel ezelőtt Kiskunhalasról a Csipkeházból sugározta műsorát, tavaly nyáron pedig Kecskemét főteréről jelentkezett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában