Beruházás

2022.05.16. 07:00

Negyvenmillió forint jutott a csapadékvíz-hálózat fejlesztésére Tasson

Pályázatot nyújtott be a megyei Terület- és Településfejlesztési Opetartív Program Települési környezetvédelmi infrastruktúra-fejlesztések című felhívására a tassi önkormányzat.

Gulyás Sándor

Csapadékvíz-hálózta építés Szalkszentmárton Bács-Kiskun Megye Petőfi Népe Kapott fotó 2021/03/31

Forrás: Beküldött fotó

Az elnyert 40 millió forintos, vissza nem térítendő európai uniós támogatásból megvalósult a település két fontos csatornájának és az abba csatlakozó Telep utcai csapadékvíz-elvezetőjének fejlesztése. 

A településen az utóbbi években a belvíz- és a csapadékvíz-hálózat jórészt már kiépült. A nem megfelelő állapotú csatornák végszelvényén a víztömeg rendszeresen feltorlódik. Az eliszaposodott szakaszokon szűkület alakul ki, és ahol a vízi növényzet erősebben elburjánzott, ott jelentősen leszűkül az elfolyó víz útja. 

A község keleti részén húzódó csatorna a helyi szennyvíztelep tisztított vizének befogadója is egyben, ami állandó terhelést jelent a két belvízcsatornára, ezért mindkettő bővítése, fejlesztése szükségessé vált. 

A projekt keretében két belvízcsatorna bővítése, fejlesztése valósult meg. A község déli felén lévő csatorna torkolatához egy új műtárgy is épült, hogy annak zárásával a csatornában visszatartható legyen a csapadékvíz, ezzel is segítve a víz helyben tartását, felhasználását, száraz időszakokban a talajvíz emelését. 

A felújítással összhangban a délen lévő csatorna végszelvénye előtt becsatlakozó belterületi (Telep utcai) nyílt csapadékvíz-elvezető csatorna kialakítását is el kellett végezni négyszáz méter hosszon. A fejlesztéssel érintett bel- és csapadékvízvédelmi létesítmények hossza 8046 méter. A projekt a területi adottságokhoz és a vízgyűjtő-gazdálkodási tervhez illeszkedik. A fejlesztés eredményeként a problémás helyek megszűntek, a csatornahálózat összefüggő hálózatot alkot és képes a település egészének vízel­vezetését ellátni.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában