Fejlesztés

2022.05.03. 11:26

Megújul a csapadékvízrendszer Kunbaracson

Az idei év legnagyobb beruházásának a csapadékvízrendszer megújítása ígérkezik Kunbaracson. A munkálatokra több mint 70 millió forintot nyert a község a megyei Terület-, és Településfejlesztési Operatív Programban (TOP). A projekt leginkább a település központját érinti.

Gulyás Sándor

Hegedűs Lászlóné, Kunbaracs alpolgármestere Fotó: Gulyás Sándor

A pályázati sikereknek köszönhetően idén is folytatódnak az infrastrukturális fejlesztések Kunbaracson. A legnagyobb beruházásnak a csapadékvízrendszer megújítása ígérkezik.

 – A munkálatok során zárt esővíz-elvezetők épülnek, valamint a nyílt vízelvezető árok is rendezésre kerül. A rendelkezésre álló mintegy 70 millió forintos keretösszegből az autóparkolókat is fel tudjuk újítani. Az év végén befejeződött a temető ravatalozójának rekonstrukciója, amit a Magyar Falu Program keretében elnyert ötmillió forintból finanszíroztunk. 

A beruházás keretében a szakemberek kicserélték az épület tetőszerkezetét, amit előtetővel bővítettek. Hetven százalékban elkészült a kültéri sportparkunk. 

A létesítmény kialakítása közel 4,7 millió forintba kerül. A négymillió forintos támogatás mellé 700 ezer forintot tett hozzá önkormányzatunk, amit a Kunbaracsi Ifjúsági és Hagyományőrző Egyesület biztosított számunkra. A napokban adtuk át a Faluház szomszédságában felépült kemencét és kültéri konyhát, melyek kialakítására hárommillió forintot nyert a község a Vidékfejlesztési Programban – sorolta fel a folyamatban lévő projekteket Hegedűs Lászlóné alpolgár­mester. 

A kunbaracsi önkormányzat idei évi tervei között szerepel emellett a közösségi ház energetikai felújítása, megújuló energia felhasználásával, ami a fűtésrendszer cseréjét, az épület külső és födémszigetelését foglalja magába, valamint a járdák és belterületi úthálózat fejlesztése is megvalósul. 

– A képviselő-testület legfőbb célkitűzései között szerepel az önkormányzati tulajdonú ingatlanok energetikai felújítása, valamint az úthálózat rekonstrukciója. A legégetőbb probléma településünkön az utak állapota. Kunbaracson ugyanis alig van aszfaltozott út, a meglévők állapota pedig sok kivetnivalót hagy maga után. A fejlesztések ha apró lépesekben is, ez évben is folytatódnak. 

A csapadékvízrendszer rekonstrukciójával párhuzamosan valósul meg a Petőfi Sándor utca 200 méteres szakaszának felületi zárása, erre a Magyar Falu Program pályázatán elnyert támogatás biztosít fedezetet. 

Tervben van a vele párhuzamos József Attila utca 105 méteres szakaszának felújítása, melyre közel tízmillió forint összegű támogatást nyertünk. Pályázatot nyújtottunk be a Belügyminisztériumhoz, valamint TOP-os támogatást remélünk a közösségi ház és az orvosi rendelőnk energetikai megújításához. Siker esetén mindkét épületben kiépül az új fűtés- és napelemes rendszer. Az orvosi rendelőnél mozgáskorlátozottak számára új feljárót, valamint babakocsi-tárolót alakítanánk ki. Folyamatban van a tanyák villamosításának első szakasza, szennyvíztisztítók kiépítésével – emelte ki az alpolgár­mester. 

A településen élő gyermekek érdekeit figyelembe véve új játszótér kiépítését tervezi a kunbaracsi önkormányzat. A létesítmény megvalósítására a LEADER programhoz nyújtanak be pályázatot. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában