Galériával / Videókkal

2022.05.06. 19:52

Megnyitott a Hungarikum Fesztivál Kecskemét főterén

Péntektől vasárnapig tart a XV. Helyi Termék Ünnep – Hungarikum Fesztivál – Citera Ünnep Kecskemét főterén. A városközpont megtelt hungarikumokkal, színpadi és kulturális műsorokkal, valódi hagyományőrző, családi interaktív programokkal, koncertekkel az Aranyomok Kistérségfejlesztési Egyesület jóvoltából. A megnyitót pénteken kora este tartották meg.

Sebestyén Hajnalka

Kezdetét vette a XV. Helyi Termék Ünnep – Hungarikum Fesztivál – Citera Ünnep. Fotó: Sebestyén Hajnalka

A fesztivál Szabó Sándor tárogató műsorával vette kezdetét. Az eseményt ünnepélyesen megnyitotta dr. Simicskó István, a 10 éves Hungarikum Bizottság tagja. Kiemelte: a Hungarikumok, a magyar értékek fontosságát. Nemcsak őrizni és ápolni kell értékeinket, hanem gyarapítani, növelni a számukat. Egy közösség, egy nemzet fennmaradásához elengedhetetlen, hogy a nemzettudat erős maradjon, az őseink által ránk hagyott értékeket tovább vigyük. A magyar értékek, Hungarikumok között ott van például a néptánc, a tárogató, a citera, az Unicum is, melyek e fesztiválon is helyet kaptak. A Hungarikum Bizottság 10 éve végzi az értékvédő munkát. 

Jelenleg hazánkban 83 elfogadott Hungarikum, és 142 kiemelt magyar Értéktárba bekerült értéket tartanak számon.

A köszöntő szavai után Hamzáné Lakó Judit, a fesztivált szervező Aranyomok Kistérségfejlesztési Egyesület titkára ismertette a rendezvényen bemutatkozó településeket, értékeket. 

Az ország 9 megyéjének 20 települése állított standot a főtéren, felhívva a figyelmet helyi értékeikre.

Ezt követően a 45 éves Kecskemét Táncegyüttes állt színpadra, Az Alföld – „Itt születtem én… című műsorával. A fesztivál megnyitóját megelőzően pedig Bársony Anett karikásostoros világrekorder bemutatóját tekinthették meg az érdeklődők.

Szombaton a 10 órakor kezdődő ünnepi megnyitót követően színpadi nyitóelőadásban bemutatkoznak a térség citerazenekarai, köztük a kunbaracsi Naprózsa Citerazenekar, a kecskeméti Mátyás Citerazenekar és Tökmag csoportja, az akasztói Vízkereszt Citerazenekar, a bócsai Boróka Citerazenekar, a bugaci Kálmán Lajos Népdalkör és a nyárlőrinci Pöszméte Citerazenekar.

Délután és este gyermek- és szórakoztató zenés programok várják a fesztiválra látogatókat.

A citerás Gálaműsor 17 órakor kezdődik, melynek keretében a népi hangszer segítségével kalauzolják a nézőket a népzene, klasszikus zene és a könnyűzene világába. A Gálaműsor iránymutatást nyújt a fiatalabb generáció szakmai fejlődéséhez, példát mutatva számukra. Színpadra lép a pécsi Igricze Citerazenekar, a Mezőkeresztesi Citerazenekar, a Váraszói Gyöngyvirág Citerazenekar, a kecskeméti Vadhajtás Citerazenekar, a mezőtúri Szivárvány Citerazenekar és a kecskeméti Tisza ’83 Citerazenekar.

A kőrösladányi Komróczki Gyula hangszerkészítési bemutatóval gazdagítja a programot és citeravásárt is tartanak. Kiemelt figyelmet érdemel majd zenetörténeti kuriózumként Tiszaalpár kiállítása. A tekerőlant és citerakészítés folyamatának bemutatása lesz látható hagyományőrző jurtában.  Többek között a világhírű Bársony Mihály népművész, citera – és tekerőlant készítő mester tevékenységének megismertetésével készül a település. A lakiteleki Bódor Sándor citerakészítő munkássága is bemutatásra kerül.

A cikkben szereplő videók megtalálhatóak a baon.hu Youtube-csatornáján is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában