Tanácskozás

2022.05.03. 17:25

Madarason tartotta ülését a megyei önkormányzat

A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Madarason tartotta kihelyezett ülését. A tanácskozáson Balla Csaba, Madaras polgármestere mutatta be a települést és a kiváló helyi termékeket. A hagyományoknak megfelelően egy hársfa elültetésével is emléket állítottak a tanácskozásnak.

Tapodi Kálmán

A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat madarasi kihelyezett ülésének szereplői, akik egy hársfát is elültettek a tanácskozás emlékére

A határközségben tartott összejövetelen a résztvevők megkóstolhatták a Madaras és környéke Méhész Egyesület mézeit, Tóka-Juhász Hajnalka levendulás finomságait, valamint a Mándity-húsfeldolgozó termékeit is megkóstolhatták a vendégek.

A tanácskozás elején Rideg László, a megyei közgyűlés elnöke, tartott tájékoztatót a két testületi ülés közötti ügyekről, majd beszámolt a múlt évi költségvetés végrehajtásáról. Előterjesztésében kérte a 2022. évi költségvetés önkormányzati rendelet és közbeszerzési szabályzat módosítását, amit a közgyűlés egyhangúan megszavazott.

Tavaly óta a megyei önkormányzatok feladata a falu-, és tanyagondnoki képzés szervezése. A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat több megyével együttműködve felvállalta ezt a feladatot, mivel a szolgálatok felelősségteljes munkájára kiemelten nagy szükség van. 

Mint elhangzott: az első képzési turnus lezárult és sikeres vizsgát tettek a tanya- és falugondnokok.

Kicsiny László, a Bács-Kiskun Megyei Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft. ügyvezetőjének beszámolóját is megtárgyalták. Az ügynökség fő feladatai közé tartozik az uniós pályázatok koordinálása, lebonyolítása. Az ügynökség közreműködésével tavaly a tervezett 136 Terület- és Településfejlesztési Program (TOP) helyett, 146 pályázatot zártak le sikeresen, több mint 16 milliárd forint értékben. 

A Magyar Falu Programban is sikeres évet tudhat maga mögött az önkormányzati cég. A tervezett 45 helyett, 77 pályázatot tudtak sikerre vinni, több mint 1 milliárd forint értékben.

A Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara 2021-es tevékenységét Gaál József elnök ismertette. Tavaly a járvány a kamarai tevékenységekre is rányomta a bélyegét, de mindezek ellenére is sikerekről számolhatott be az elnök. Elkészült, a megyében hiánypótló kiadványként egy pályaorientációs füzet, az Ágazati Kalauz. Hetvenhét rendezvényt is szervezett a kamara, mintegy 4 ezer fő részvételével, melynek fele online formában zajlott le. Gaál József elmondta: továbbra is működtetik a Kiváló Bácskai Termék tanúsító védjegyüket, melyet múlt évben is több tucat bácskai áru nyert el.

A közgyűlés tagjai tájékoztatót hallgattak meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Bács-Kiskun Megyei Igazgatóságának tavalyi évéről is. Gáspár Ferenc megyei elnök beszámolt arról, hogy a feladataikat hét körzetközpontban és az igazgatóságon látják el, ahol 12 fő dolgozik referensi, adminisztratív munkakörben. A falugazdász hálózatban jelenleg 56 főt foglalkoztatnak. Szolgáltatásaik között szerepel a talaj laboratóriumi vizsgálat, illetve a tápanyag gazdálkodási terv elkészítése is.

Mészáros Márta, a Kiskunfélegyházi Kiskun Múzeum igazgatója a kiskunok történetéről és az újkori kiskun kapitányokról tartott tájékoztatót. A közgyűlés előtt bemutatkoztak a jelenlegi és az emeritus kiskun kapitányok. A megyei közgyűlés két tagja, Dr. Demeter András (Fidesz-KDNP) és Szabadi István (Mi Hazánk) pártlistáról bejutottak a parlamentbe, így a tagságukról összeférhetetlenség miatt lemondtak, pótlásukra a jelölő szervezeteknek harminc napja van.

Főhajtás a néhai alelnök és a kórházigazgató emlékére

A bizottsági ülések után a közgyűlés tagjai néma főhajtással megemlékeztek a tavaly elhunyt Rausch Sándor közgyűlési alelnökről, akinek sírjánál virágokat helyeztek el a madarasi temetőben. A közgyűlés megkezdése előtt csendben emlékeztek a megyei kórház napokban elhunyt főigazgatójára, dr. Svébis Mihályra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában