Galériával

2022.05.17. 20:00

Lakossági fórumot tartottak az 52-es számú főút négysávosításáról Kecskeméten

Az 52-es számú főút négysávosításának I. üteméről tartottak lakossági fórumot a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) projektben részt vevő munkatársai kedden a Hírös Agórában.

Horváth Péter

A beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. és a kivitelező, Hazai Építőgép Társulás Zrt. tartott lakossági tájékoztatót. Fotó: Bús Csaba

Bíró Judit, Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) projektvezetője bemutatta a több ütemben és mintegy 4,2 milliárd forint tisztán hazai forrásból megvalósuló projektet.  

A kivitelezés már idén márciusban elkezdődött, a kivitelezés tervdokumentáció pedig 2020-ban elkészült. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) adta ki a megbízást a NIF-nek, hogy a kivitelezést lebonyolítsa. A vállalkozási szerződést tavaly decemberben kötötték meg a nyertes kivitelezővel, a  szerződés idén március 22-vel vált hatályossá.

A projekt célja Kecskeméten az 5-ös számú főút Vízmű utcai becsatlakozásig a 2x1 sávos út 2x2 sávosra bővítése, illetve a már meglévő 2x2 sávos szakasz burkolati felújítása. Ezáltal javul az útszakasz áteresztőképessége és javul a közlekedés. Az Olimpia és a Sport utcánál egy-egy turbó körforgalmat alakítanak ki, jelzőlámpás csomópontokat építenek és az érintett közműveket is kiváltják. A munkálatok 24 hónapig, 2024 március végéig tartanak. Hangsúlyozta, hogy a kivitelezés során több ütemű forgalomterelésre és időszakos fennakadásra számíthatnak a közlekedők, ami a kivitelezés volumenét tekintve elkerülhetetlen.

Az ütemezés részleteit Kiss Csaba, a kivitelező Hazai Építőgép Társulás Zrt. projektkoordinátora ismertette.

A munkához nagyon sok közmű kiváltás tartozik. Több mint 460 folyóméter gázvezetéket kell kiváltani, átépíteni, ami az OEP épülete előtti gázátemelőt is érinti. Több mint 3200 méter telekommunikációs kábel, 3300 folyóméter elektromos vezeték kiváltása, közel két kilométer csapadékcsatorna építése és 299 új közvilágítási lámpatest felszerelése. Négy jelzőlámpás csomópontot érint a beruházás, ezeket korszerűsítik a munkálatok keretében. Két új jelzőlápás gyalogosátkelőhelyet alakítanak ki.

Előzetesen öt ütemezésben tervezik a kivitelezést. 

Az első ütem idén júniustól szeptemberig tart, az Árpád körút–Mária körút csomópontjától kezdve kifelé a bal oldalon bontják meg az utat. Ez jelenleg is 2x2 sávos, ezért szélesítés nem történik, csak új aszfaltburkolatot kap és szegélyeket cserélnek. Tovább haladva az Ipoly utcai csomóponttól az Olimpia utcai jelenlegi körforgalmon keresztül a GAMF-ig szintén a bal oldalon dolgoznak az első ütemben. Új turbó körforgalmat alakítanak ki a Sport utca csatlakozásánál, majd a GAMF után áttérnek a jobb oldalra és az első ütemben ott folytatják a munkákat a Vízmű utcáig.

A második ütem idén októbertől jövő év áprilisáig tart. 

Ekkor a szelvény szerinti jobb oldalon haladnak a bővítéssel egészen a GAMF-ig. Ekkor a Sport utcát időszakosan lezárhatják, aminek részleteiről még dolgoznak az önkormányzattal és a busztársasággal. Kiss Csaba hangsúlyozta, hogy esetleges terelőutak kiépítésével igyekeznek úgy megvalósítani a lezárást, hogy a legkisebb fennakadást okozza a közlekedésben. A GAMF után áttérnek a másik oldalra. A felújítás az Izsáki utca 29. számig érinti az utat, addig épül ki a négy sáv.

A harmadik ütem jövő év májusától júliusáig tart. Ekkor új lámpákat kapnak a kereszteződések és turbó körforgalommá építik át az Olimpia utcai körforgalmat. A közvetlen behajtás megszűnik a benzinkútra, amit a bevásárlóközpont kihajtója felől lehet majd megközelíteni. Negyedik ütem jövő augusztus és október között valósul meg. A kezdő csomópont másik ágával és az Olimpia utcai körforgalom másik felét építik ki, valamint a Vízmű utcában és az Izsáki út jobb oldalán dolgoznak.

Kiss Csaba elmondta, hogy a Vízmű utcát teljes terjedelmében le kell zárni, mert csapadékcsatornát építenek. A terelés részleteiről még egyeztetnek. 

Az utolsó ütemben a Vízmű utca másik végét építik meg 2023 novembere és 2024 márciusa között.  

A projektkoordinátor elmondta, hogy a turbó körforgalmak az Auchan áruház csomópontján található körforgalommal megegyező kialakítású. A gyalogátkelőhelyek a biztonság érdekében középszigettel ellátottak és járda kapcsolattal ellátott buszmegállót is kialakítanak. A Sport utcai körforgalomnak három ága lesz és kialakítanak egy hotel felől megközelíthető 44 állásos parkolót, amihez plusz két mozgáskorlátozott parkolóhely is tartozik.

Két jelzőlámpás gyalogátkelőhely is épül a projekt keretében. Az egyik a Katona József Gimnázium és a Boldogasszony tér között, a másik a GAMF előtt létesül. 

A Campus kivitelezője egyébként egy gyalogos felüljárót is kiépít itt a következő években.

Kiss Csaba elmondta, hogy a homokot Ballószög térségéből termelik ki, a homokos kavicsot pedig Bugyi, Délegyháza bányáiból hozzák. A védőréteghez szükséges zúzott követ Tatabányáról hoznak. Betont Kecskemétről, aszfaltot Kiskunfélegyházáról vásárolnak, az autópálya irányából szállítják be a munkaterületre. A projekt részeként több száz fát is ültetnek és füvesítenek, parkosítanak.

A projektkoordinátor elmondta, hogy a lakosság későbbi kérdéseit a [email protected] e-mail címre várják.

A tájékoztatón lehetőség nyílt a beruházáshoz kapcsolódó kérdések megvitatására is. Fotó: Bús Csaba

Az ismertető után a megjelent kecskemétiek kérdezhettek.

Szabó Attila arról érdeklődött, hogy mikorra várható az Izsáki út szélesítése a vízműtől az autópályáig. Elhangzott az II. ütemben valósul meg, ami előkészítési fázisban van, jelenleg tervek finomítása zajlik, kisajátítási tervekkel dolgoznak.

Egy másik Szabó Attila a tereléssel kapcsolatban érdeklődött, hiszen a kerülőutakon most is nagy forgalmi terhelés van. Bíró Judit elmondta, hogy az egyeztetések folyamatban vannak az önkormányzattal és a Magyar Közúttal és a busztársasággal is tárgyalnak. Elhangzott, hogy a nagy terhelésű szakaszokon ideiglenes jelzőlámpát is telepítenek.

A Területszerzési Osztály munkatársa egy kérdésre válaszolva elmondta, hogy az M5-ös autópályáig tartó II. ütem kisajátításai megindultak, de adásvételi szerződések nem köttettek, mert a tulajdonosok nem fogadták el a vételi ajánlatokat.

Egy Dózsa György úton lakó hölgy kérdésére az előadók elmondták, hogy a kivitelező szerződéses kötelezettsége a passzív zajvédelem, így aki a hatásvizsgálat alapján jogosult, azok számára biztosítják a nyílászáró cserét 2024 márciusáig. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában