Statisztika

2022.05.08. 15:20

Kevesebb lakás épült tavaly Bács-Kiskun megyében

A közelmúltban jelent meg a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) összefoglalója Bács-Kiskunról. A tavalyi évben emelkedtek a bérek, azonban csökkent az új lakások száma a megyében.

Barta Zsolt

Tavaly összesen 706 lakást vettek használatba a megyében a családok Illusztráció: MW-archív

A gazdasági-társadalmi folyamatokat 2021-ben is meghatározták a koronavírus okozta járvánnyal kapcsolatos intézkedések. 2021-ben Bács-Kiskun megyében kevesebben születtek, és többen haltak meg, mint az előző évben. A természetes fogyás a megye népességét 3780 fővel csökkentette – derült ki a KSH adataiból. 

2022-ben félmillió alá csökkenhetett a térség lakossága. A foglalkoztatottak száma 1,8 százalékkal csökkent, a munkanélkülieké 7,6 százalékkal nőtt 2020 IV. negyedévéhez képest. Mindkét változás iránya ellentétes volt az országos tendenciával. A foglalkoztatási arány (61,9 százalék) elmaradt az országos átlagtól, a munkanélküliségi ráta (4,6 százalék) meghaladta azt. 

A teljes munkaidőben alkalmazásban állók havi bruttó átlagkeresete 8,4 százalékkal nőtt egy év alatt. Összege bruttó 372 ezer forint. 

Ez azonban nem érte el az országos átlagot, amely bruttó 439 ezer forint. 

A telephelyi adatok alapján az ipar 2021. évi teljesítménye 0,4 százalékkal csökkent, de a megyei székhelyű építőipari szervezetek termelése 20 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest. A beruházások volumene 34 százalékkal nőtt, amely a főváros és a megyék rangsorában a legnagyobb mértékű volt. 

A kereskedelmi szálláshelyek vendégforgalma tavaly ugyan emelkedett az előző évhez képest, de jelentősen elmaradt a járvány előtti szinttől. A kiskereskedelmi forgalom volumene 3,3 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, egy lakosra jutó összege 1 millió 216 ezer forint volt, az országos átlagnál valamivel kevesebb. Tavaly a zab kivételével a kalászosak, valamint a burgonya és a repce termésátlagai nagyobbak voltak az egy évvel korábbinál. December 1-jére a tyúkok száma nőtt, a szarvasmarháké, a sertéseké és a juhoké csökkent az előző év azonos időpontjához képest. 

Csaknem felére esett vissza az átadott új otthonok száma

Az országos tendenciával párhuzamosan Bács-Kiskun megyében is csökkent a lakásépítési kedv tavaly. A térségünkben csaknem felére esett vissza az új otthonok átadásának a száma, míg az országos szám kevésbé ilyen rossz, ott a csökkenés csak 29 százalék. Összesen 706 lakást vettek használatba a megyében a családok, melyek közel 70 százaléka a megyeszékhelyen, 21 százaléka a kisebb városokban, 10 százalékuk pedig községekben készült el. Látható, hogy a lakásépítések nem egyenlően oszlanak el. Egyes településeken, például Ballószögön 2020-ban 26, vagy Jakabszálláson ugyanekkor 21 új lakás épült. Ugyanakkor például máshol egy családi otthont sem adtak át. 

Érdekes, hogy a Bácsalmási járásban 2016–2020 között mindössze egyetlenegy új házat említ a statisztikai hivatal. 

Építési forma szerint a lakások 54 százalékát többszintes, többlakásos épületben, a többit pedig családi házas formában adták át. Az új lakások átlagos alapterülete (87 négyzetméter) elmaradt az országos átlagtól (91 m²). Jó hír, hogy az országos átlagnál nagyobb ütemben emelkedett a jövőbeni lakásépítési kedv a megyében. A 2021-ben kiadott lakásépítési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma (1,2 ezer) az előző évi alacsony bázis 1,9-szeresére nőtt. Utoljára 2006-ban volt ennél magasabb szinten Bács-Kiskunban a tervezett lakások száma. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában