Civil szerveződés

2022.05.11. 19:50

Jubileumot ünnepelt a szanki horgászegyesület

Jubileumi horgászversennyel ünnepelte alapításának ötvenedik évfordulóját a Szanki Olajbányász Horgászegyesület. Az egykoron tizenöt fővel megalakuló egyesület ma a község legnagyobb civil szerveződése, a tagság létszáma több mint százharminc fő.

Tapodi Kálmán

A szanki jubileumi horgászversenyen különböző kategóriákban díjazták a legjobban teljesítőket Fotó: Tapodi Kálmán

A hagyományos horgászköszönés a „Görbüljön!” mellett a szanki horgásztónál a bányászköszöntés, azaz a „Jó szerencsét!” is teljesen természetes. A község a felemelkedését az 1960-as évek közepén odatelepült olajiparnak köszönheti és néhány éven belül a szabadidő hasznos eltöltésére is komoly igény mutatkozott, így született meg a horgászegyesület. Az 1972-ben megalakított Olajbányász HE tagsága a régi tőzegbánya területén kialakított tavakon hódolhatott szenvedélyének. 

A régi időket Provics István, az egyesület elnökhelyettese idézte a múlt szombati horgászverseny eredményhirdetése előtt. 

Mint elhangzott: hamar bebizonyosodott, hogy mekkora igény van erre a kikapcsolódási formára, hiszen 1979-ben már 160 tagja volt az egyesületnek. 

A legendás időszak azonban véget ért, amikor a privatizáció során új tulajdonosai lettek a területnek és a szanki horgászoknak új lehetőségek után kellett nézniük. Szakács József elnöksége idején, 2010-ben az önkormányzat segítségével, egy uniós pályázaton elnyert 34,5 millió forintból kezdték el építeni a Szanki Horgásztó és Pihenőparkot. A munkákkal igen jól haladtak, és egy év múlva már horgászversenyt rendezhettek az új tónál. 

A manapság is nagyon kedvelt 1,6 hektáros horgásztó mellett egy horgásztanya épült. A száz fő befogadására alkalmas, fedett rész gyakori helyszíne családi rendezvényeknek. A létesítmény költségeit egy 7 kilowatt kapacitású napelem­rendszer csökkenti. 

Folyamatosan fejlesztik a területet, szépítik a környezetet, melynek gondozására a tagság ügyel, így aztán távolabbi vidékekről is gyakran érkeznek horgászni és pihenni vágyók. 

Rendszeresen fogadnak iskolai osztályokat és gyermekcsoportokat. 

A jubileumi versenyen összesen 209 kg halat akasztottak horogra Fotó: Tapodi Kálmán

– Büszkék lehetünk elődeinkre, akik megalapították ezt az egyesületet, mi pedig igyekszünk méltó utódok lenni – fogalmazott Slezák Gábor, aki 2015 óta elnöke az egyesületnek. A jövő terveiről is beszámolt az elnök, aki a halasítás mellett arról is szólt, hogy szeretnének egy új, egyhektáros horgászvizet kialakítani, mert a jelenlegi tavat már kinőtték. 
Az ünneplő szanki horgászokat köszöntötte Kovács Sándor, a Bács-Kiskun Megyei Horgászegyesületek Szövetsége elnöke, aki hasonlóan sikeres éveket és versenyeket kívánt a tagságnak. 

Az egyesület legaktívabb tagjait, segítőit és korábbi elnökeit emléktárgyakkal jutalmazták, de nem feledkeztek meg az elveszített sporttársakról sem, akiknek emlékoszlopánál koszorúzással és főhajtással emlékeztek. 

Több mint két mázsa halat fogtak

A jubileumi szanki horgászversenyen ötvenheten foglaltak helyet a kapás reményében a tóparton. A versenyzők végül összesen 209 kg halat akasztottak. Az ifihorgászok között Patyi Márk kapott különdíjat, és köszöntötték a legjobb vendéghorgászt, a tiszaalpári Barta Lajost. A legnagyobb halért járó díjat Farkas Tibor kapta, amit egy 2,55 kilós példányért vehetett át. A verseny harmadik helyezettje Czombos Richárd (17,35 kg), a második Törteli Imre (19,66 kg), a győztes pedig Farkas József lett, aki 26,82 kilogramm halat fogott négy óra alatt. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában