Tanulmányút

2022.05.16. 10:46

Jó gyakorlatokkal ismerkedtek a Bács-Kiskun megyei közösségszervezők Noszvajon

Bács-Kiskun kilenc településének 23 közművelődési szakembere vett részt a Látó-Út című kétnapos térségi tanulmányúton Noszvajon, amit a Hírös Agóra Ifjúsági Otthon szervezett a közelmúltban.

Horváth Péter

A résztvevők megismerkedtek a noszvaji Szerelmes Meseúttal is Fotó: Beküldött fotó

A tanulmányút ötletgazdája Józsa Katalin, az Ifjúsági Otthon vezető közművelődési szakembere, aki hosszú évek óta szervez helyi jó gyakorlatokat bemutató szakmai kirándulásokat munkatársainak.

Az első napon Szabó Péter polgármester mutatta be a noszvaji önkormányzat kulturális alapú gazdaságfejlesztési koncepcióját, majd az önkormányzat munkatársai beszéltek a helyi termék piacról és a gazdaságfejlesztés jó gyakorlatairól.

A szakemberek megismerkedhettek egy noszvaji különlegességgel, a Szerelmes Meseúttal, mely 13 állomás ugyanannyi meséjével vezet végig Noszvajon, valamint az életen, halálon és a szerelmen. 

A meseutat bejárók a helyiek által készített, gyönyörűen festett ládikókat kinyitva olvashatják a Noszvaj adott pontjára is reflektáló meséket. A több településen és már külföldre is adaptált meseutat Tátrai Vanda meseterapeuta hozta létre. A második napon falusétán ismerkedtek Noszvajjal a szakemberek. 

Megtekintették az értékorientált településfejlesztés szép példájának számító, helyi termékeket árusító Patakparti Piac boltot. 

Látogatást tettek egy kézműves lekvárkészítő üzemben és felkeresték Noszvaj legújabb közösségi terét, a borospincék találkozásánál kialakított Borplaccot, majd a barlanglakásokat ismerhették meg a Farkaskő Művésztelepen. Józsa Katalin elmondta, hogy a Nemzeti Kulturális Alap és a Magyar Közösségépítők Értékszövetsége Egyesület támogatásával megvalósult program inspirálóan hatott a közösségszervező munkatársaira, akik dolgoznak majd azon, hogy a látottak egy részét a helyi jellemzőket is figyelembe véve átültessék munkájukba.

Élménydús kétnapos tanulmányúton vettek részt a közművelődési szakemberek Fotó: Beküldött fotó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában