Épül, szépül a település

2022.05.18. 11:25

Folytatódtak a fejlesztések Szalkszentmártonban

Idén sem áll meg a munka Szalkszentmártonban. A napokban befejeződött a közösségi pavilon építése, ami a Szalkszentmártoni Petőfi Sándor Emlékkiállítás udvarán kapott helyet, illetve létesült gyalogátkelőhely a helyi általános iskola előtt.

Gulyás Sándor

Gulyásné Horváth Tünde mutatja az új pavilont, amely a vendégek kényelmét biztosítja. Fotó: Gulyás Sándor

A közösségi pavilon a megyei Terület- és Településfejlesztési Program (TOP) „Petőfi kulturális-tematikus útvonal kialakítása Bács-Kiskun megyében” projekt keretében valósult meg. Az építményben három faasztal és hat pad biztosítja a vendégek kényelmét. A zebra felfestésével a minap készültek el a szakemberek, a közvilágítás megerősítése és a forgalomba helyezés még folyamatban van. 

– A kivitelezés költsége 3,6 millió forint volt, amit saját költségvetésünkből fizettünk ki. Óvodai játszóudvar, a közterületi játszóterek fejlesztésére 2 millió, a József Attila utca rekonstrukciójára 17 millió, a polgármesteri hivatal tanácstermének rendbetételére, a fűtés korszerűsítésére, a festésre, a parketta cseréjére, bútorok beszerzésére közel 12 millió forint jut a Magyar Falu Program keretében elnyert támogatásoknak köszönhetően – sorolta Gulyásné Horváth Tünde alpolgármester. 

A közbeszerzési eljárás lefolytatását követően kezdődhet el a csapadékvíz-elvezetési projekt második üteme, ami a Zrínyi utca és az Újtelep, valamint az Alkotmány utcát és környékét érinti. A beruházás során egy 4000 köbméteres záportározót alakítanak ki. A projekt költségeit a TOP pályázatán elnyert 250 millió forint biztosítja. 

– Az idén befejeződik szolgálati lakásaink teljes körű rendbetétele, amely 13,8 millió forintba kerül. 

A rávalót az idei költségvetési keretünkből biztosítjuk, folytatva a két évvel ezelőtti magyar falu programos fejlesztést. Foglalkoztatóház kialakításra 15 millió forintot költünk a LEADER-programos támogatásnak köszönhetően, melyből az önerő csaknem 5 millió forint. Az útfelújítási költségvetési keretből a Hunyadi, az Ady Endre, valamint a Jókai utca egy szakasza újul meg, ami június végéig elkészül. Pályázatot nyújtottunk be a Körtó melletti elkerülő út rekonstrukciójára a TOP Plusz programban, a projekt becsült költsége 150 millió forint. 

Hatmillió forint támogatást remélünk a Nemzeti Kulturális Alaptól a Petőfi múzeum kerítésének felújítására, kerti tároló rekonstrukciójára, nyolcat pedig a kiállítótér megújítására. 

Beadás előtt van a Petőfi Emlékkiállítás anyagának felújítására, eszközbeszerzésére vonatkozó pályázatunk. A beruházás 60 millió forintos költségének előteremtéséhez a megyei TOP Plusz turisztika programja nyújthat fedezetet – tette hozzá az alpolgármester. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában