Galériával

2022.05.12. 11:25

Fogyasztói tudatosságra nevelik a halasi diákokat is

Fogyasztói tudatosságra nevelő iskola címet kapott a kiskunhalasi Szent József Katolikus Általános Iskola és Óvoda. Az erről szóló oklevelet Keszthelyi Nikoletta fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár adta át, aki kiemelte, hogy Bács-Kiskun megyében eddig nyolc általános iskola, középiskola és szakiskola, országosan pedig közel száz intézmény viselheti a címet.

Pozsgai Ákos

Keszthelyi Nikoletta fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár adta át az elismerést Dózsáné Mohos Mónikának, az intézmény igazgatójának. Fotó: Pozsgai Ákos

Fotó:

Még a tanév elején nyitotta újra a gyakorlatban hasznosítható fogyasztóvédelmi ismeretek terjesztését ösztönző pályázatát az Innovációs és Technológiai Minisztérium. Az általános és középiskolák egészen a nyári szünidőig bármikor benyújthatják jelentkezésüket a hatodik alkalommal meghirdetett kiírásra. 

A Fogyasztói tudatosságra nevelő iskola címet már eddig közel száz oktatási intézmény érdemelte ki, köztük a most kitüntetett kiskunhalasi Szent József Katolikus Általános Iskola és Óvoda, az intézmény januárban adta be a pályázatát.

– Intézményünk évek óta foglalkozik a környezetünk védelmével, a fenntarthatóságra nevelés hatékony pedagógiájának kidolgozásával, ösztönös viselkedési formák kialakításával, mert tudjuk, hogy a tudatosan nevelt gyermekeinken múlik földünk hosszan tartó jövője – hangoztatta Dózsáné Mohos Mónika, az intézmény igazgatója a cím átvételekor. Kiemelte, hogy a tanórákba épített folyamatos nevelés mellett számos tanórán kívüli programba is bevonják a diákokat, mint például a papírgyűjtés, használt elemek gyűjtése, a Föld napja alkalmából végzett virágütetés, az elsőosztályosai számára a most már hagyományosnak mondható faültetés, a Víz világnapi programok, pénzügyi előadások, tudatos és biztonságos internethasználat. – Odafigyelünk és felhívjuk a figyelmet a túlfogyasztásra, amelyet a mindennapi életünk során a felesleges energia-és vízfogyasztással eredményezünk, miközben egy kis odafigyeléssel sokat tehetünk ennek javítása érdekében. Ösztönözzük tanulóinkat a kerékpáros közlekedésre is, ami a környezettudatosabb szemléletmódot tudja kialakítani bennük – tette hozzá az intézményvezető.

Keszthelyi Nikoletta fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár elmondta, hogy 

2016 óta adják át a Fogyasztói tudatosságra nevelő iskola elismerő címet azoknak az oktatási intézményeknek, ahol a pedagógusok felismerték azt, hogy a fogyasztói tudatosságra nevelés fontos és annak ellenére, hogy fogyasztóvédelem című kötelező tantárgy nincsen, mégis törekszenek arra, hogy valamilyen módon beillesszék, akár alternatív módszerekkel a fogyasztóvédelemre, a fogyasztói jogokra való oktatást a tanmenetbe és ezzel is fejlesszék a diákok tudatosságra nevelését.

A Szent József Általános Iskola és Óvoda pályázatban az internetes kereskedelem adta veszélyekre való figyelemfelhívást, az online kereskedelemmel kapcsolatos fogyasztói ismeretek átadását, a pénzügyi tudatosságra nevelést külön is értékelték a cím odaítélésekor – tette hozzá a helyettes államtitkár, aki kiemelt azt is, hogy a kiskunhalasi intézményben a fogyasztói tudatosságra nevelés úgy jelenik meg a különböző tantárgyakban, hogy a gyerekek szinte észre sem veszik, hogy éppen a fogyasztói jogokat, illetve a tudatosság szemléletét sajátítják el.

Bányai Gábor országgyűlési képviselő szintén a túlfogyasztás ellen érvelt a tudatos energiafelhasználás és fogyasztói szokások fontosságát hangsúlyozta. Kerpits Miklós, az Egyházmegyei Katolikus Iskolák Főhatóságának elnöke a tudatos fogyasztás és az egészséges életmód kapcsolatáról beszélt Isten teremtett világának a megőrzéséhez a diákoknak. A Fogyasztói tudatosságra nevelő iskola cím átadására a tanulók műsorral készültek, amit az ünnepség végén mutattak be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában