Korszerűsítés

2022.05.25. 06:50

Felújítják a jánoshalmi katolikus templom orgonáját

Hamarosan újra szól az orgona a Szent Anna római katolikus templomban. A hangszert negyvenhat évvel ezelőtt a hívek adományaiból bővítették, idén két pályázati forrásból felújítják és korszerűsítik is, a teljes befejezéshez azonban még kétmillió forint hiány­zik.

Pozsgai Ákos

Hamarosan újra szól az orgona a jánoshalmi Szent Anna római katolikus templomban. Fotó: Pozsgai Ákos

Fotó:

A pécsi Angster cég által készített orgonát, amit 1936-ban Váradi Miklós épített, majd negyven évvel később a hívek adományaiból bővítették és korszerűsítették, 1976. június 6-án, pünkösdvasárnap szentelte fel dr. Werner Alajos, a magyar egyházi zene apostola. A felújított hangszeren elsőként Leányfalusi Vilmos orgonaművész, a kalocsai főszékesegyház karnagya tartott hangversenyt. A jeles ünnepségen részt vett Bárdos Lajos Kossuth-díjas zeneszerző is. 

Az elkövetkezendő időszakban azonban nélkülözniük kell a híveknek az orgona hangját a katolikus templomban, mert átfogó felújításon és karbantartáson esik át. 

– Miután bővítették az orgona fő részét, nagyobb lett hátrafelé, amiből elölről semmi nem látszik, hozzáépítettek néhány regisztert. Egészen eddig a bővítésig pneumatikus, sűrített levegővel működtetett orgona volt, azóta viszont elektropneumatikus. A különbség a szelepdugattyú indirekt működtetésében van – magyarázta hírportálunknak Ringhoffer Gergely orgona­építő. 

A mostani munka három fő részből áll, először is az eredeti ládafúvót kellett kicserélni egy megfelelő méretűre. 

– A korábbi túl nagy volt és hozzáférhetetlenné tette a szerkezetet, tulajdonképpen nem lehetett szabályozni a méretei miatt. Különben is kilyukadt, mindenképpen újra kellett volna már bőrözni. Ezért inkább azt a megoldást választottuk, hogy egy valamivel kisebb, körbejárható fúvó­kát készítünk hozzá – sorolta a mester a felújítási munkálatok részleteit. 

A másik fontos dolog volt, hogy az összes membránt lecseréljék, ezek apró kis bőrtáskák, de mostanra szintén elöregedtek, szétmállottak, lyukasak lettek. Ehhez a munkaművelethez kapcsolódóan egyúttal az összes szelepet, amit ezek a membránok emelnek, is újra kell szabályozni. A mester szerint így precízebb játékot lehet elérni vele. Harmadik fontos része a karbantartás, hogy az egész orgonát ki kell takarítani. 

– A sípokban lerakódott por károsan befolyásolja a hangokat, ezért el kell távolítani, ezt a műveletet időnként el kell végezni. A felújítás során mintegy kétezer sípot kell kitakarítani az orgonán, az ötméterestől a pár milliméteres sípig – részletezte Ringhoffer Gergely. 

A sípok kiszerelésével az orgona további alkatrészei is hozzáférhetővé váltak hosszú idő után, amelyeket szintén felújítottak. A sípokat a helyszínen tisztítják, de voltak olyan elemei az orgonának, amelyeket műhelybe kellett szállítani, mert komolyabb műveleteket kellett rajtuk elvégezni. Az orgonaszekrény a felújítás után sem változik küllemében, szépen le lesz takarítva, így világosabbá és csillogóbbá válik. 

A hangszer felújítása időszerű volt már, ahogyan a korszerűsítés is, hogy a kornak és a zenei, technikai igényeknek megfeleljen, ehhez azonban még néhány hétig dolgoznia kell a hangszeren Ringhoffer Gergely orgonaépítőnek. 

Az orgona felújításához két pályázaton nyert ötmillió forintot a Jánoshalmi Szent Anna Plébánia, de még hiányzik kétmillió forint a befejezéshez. Az adakozók orgonajegyet kapnak, de a templom elején lévő perselyekbe is lehet adományozni névtelenül az orgonafelújításra.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában