Áldás

2022.05.18. 07:00

Felszentelték az Izsák felső-matyópusztai Krisztus-keresztet

Papi áldásban részesült a közelmúltban felújított Izsák felső-matyópusztai Krisztus-kereszt. Az ünnepi eseményen egyúttal a szakrális emlék megálmodójáról, létrehozójáról, a járvány idején elhunyt Szabó István piarista szerzetesről, gimnáziumi tanárról is megemlékeztek a jelenlévők.

Sebestyén Hajnalka

Az ünnepi eseményen résztvevők csoportja. Fotó: Wojtyla Ház

A keresztszentelésen elsőként Farkas Pál, a kecskeméti Wojtyla Barátság Központ programszervezője köszöntötte a megjelenteket, majd közösen előadták a Keresztfához megyek című keresztény éneket. 

Tódor Norbert, a Wojtyla Barátság Központ munkatársa ismertette Szabó István piarista atya, tanár életútját, kiemelve egyik régi diákja, dr. Finta József atya, a kecskeméti Nagytemplom plébánosa korábbi gondolatait egykori osztályfőnökéről.

– „Diákkorunkban, különösen a túrákon, nagyon sokszor hallottuk tőle, akár figyelmeztetésként, akár indoklásként, olykor dicséretként: „Uraim, a közösség! A közösség az első.”. És mi is tudtuk, hogy igaza van. Mindig ott volt közöttünk, velünk. Egy kenuban eveztünk. Sok éve történt már, de önkéntelenül is észrevettem az azóta eltelt sok évben saját magamon, saját nevelői munkámon az ő gondolatait, szavait és mentalitását. Bár tudnék, bár tudnánk még méltóbbak lenni hozzá!”

Ezt követően Nyeste Pál piarista szerzetes atya vette át a szót, aki egyebek mellett így fogalmazott:

– Fényképek, szövegek, mondatok a tiszaugi házak gondnoksága, javításra váró kenuk és kajakok emlékeztetnek Szabó Pista bátyámra. Naponta az ő kelyhével misézek. Nem gyártott mítoszokat, keveset beszélt, annál többet tett, alkotott, teremtett. 

A piarista atya Bosco Szent János figyelmeztetésével zárta beszédét: –„Te csak tedd a jót, légy mindig vidám, és hagyd a verebeket csiripelni”. 
Frankó János, az izsáki Off-Road Bázis Kft. ügyvezetőjének felszólalásából kiderült, hogy a matyó-felsőpusztai Krisztus-kereszt felújításának ötlete Farkas P. Józseftől, a Wojtyla Barátság Központ alapító-igazgatójától származott. Jómaga pedig az izsáki Színvilág Festékbolttal karöltve támogatta a megvalósulást. A szakrális emlék megújulása Nagy László díszmű-bádogos és Góhér Zoltán erdész áldozatos munkájának egyaránt köszönhető. A Krisztus-kereszt és környezete további gondozását a közeli El Bronco Lovasfarm munkatársai vállalták magukra. 

Az izsáki vállalkozó szerepvállalásának legfőbb motivációjaként egy korábbi turistaútján hallott mondatot jelölt meg, miszerint: „A kereszt a ház mécsese” – mondta ezt a meghatottságtól elcsukló hangon. 

A rendezvény koszorúzással folytatódott, majd a Piarista Himnusz dallamaival zárult. A vallásos költeményt három piarista diák és nevelőtanáruk, Fehérvári Gábor karnagy, valamint Nyeste Pál atya adta elő. 

A keresztszentelésen Farkas P. József ötletgazda és Madácsi Sándor, a KEFAG Zrt. erdészeti igazgatója, továbbá Mátyus István, a Wojtyla Barátság Központ önkéntese vett még részt. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában