Bács-Kiskun

2022.05.16. 13:55

Emberre és állatra is veszélyes a kullancs

Egy új, magyar kutatásból kiderült, hogy Bács-Kiskun megyében a vizsgált kullancsok 5,6 százaléka volt fertőzött a babéziózis kialakulásáért felelős kórokozóval.

baon.hu

Próbáljuk megvédeni házi kedvenceinket a kullancsoktól! Fotó: illusztráció

A kutatásból kiderült az is, hogy hazánkban a kutyákról gyűjtött kullancsok közül több az állatokra és az emberre veszélyes kórokozókat hordoz. Vérszívásuk során anaplazmózist, babéziózist vagy Lyme-kórt okozó kórokozókkal fertőzhetnek, és előfordulhat az is, hogy rövid időn belül többféle kórokozó jut az állatba. Ezekre a kockázatokra figyelmeztet dr. Farkas Róbert, az Állatorvostudományi Egyetem Parazitológiai és Állat­tani Tanszékének professzora. 

A világszerte előforduló kullancsok az állatok és az emberek külső élősködői, amelyek számos vírus, baktérium és egysejtű kórokozó hordozói és terjesztői (vektorai). 

Magyarországon eddig 27 kullancsfajt azonosítottak, melyek közül 21 őshonosnak tekinthető. 

A társállatokon két kullancsfaj egyedei fordulnak elő, amelyeket kutyakullancsnak, illetve közönséges kullancsnak neveznek – ezek jelentenek leginkább veszélyt házi kedvenceinkre. 
Az MSD Animal Health 2019 és 2021 között 327 darab kullancsot azonosított és vizsgált meg, melyeket 211 kutyáról és 12 macskáról gyűjtöttek, annak érdekében, hogy megállapítsa, milyen gyakorisággal fordulnak elő különböző kórokozók ezekben az élősködőkben. 

– A kullancsok különböző kórokozók terjesztésére való képességének molekuláris vizsgálata fontos mindazon potenciális kórokok azonosításához, melyeknek ezek a külső élősködők vektorai lehetnek – magyarázza dr. Farkas Róbert. 

A legtöbb fertőzöttnek talált kullancsban az anaplaz­mózist, a fehérvérsejtek károsodásával járó betegséget okozó baktérium fordult elő (a vizsgált közönséges kullancsok 13,5 százalékában). A Győr-Moson-Sopron és a Békés megyéből gyűjtött kullancsok több mint 30 százaléka volt fertőzött. Az állatok és az ember betegségét okozó baktérium ellen nincs védőoltás a háziállatok számára, ezért a terjesztő kullancsok elleni védelemmel lehet védekezni. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában