Beruházás

2022.05.14. 11:25

Elkezdődtek a komplex felújítási munkálatok Halas egyik forgalmas gyűjtőútján

Átfogó út- és ivóvízhálózat-felújítási munkálatok kezdődtek Kiskunhalas egyik legforgalmasabb gyűjtőútján, a Dr. Nagy Mór utcában, ahol az elkövetkezendő hónapokban útlezárásokra és esetleges vízhiányra kell számítani.

Pozsgai Ákos

Már nem lehetett tovább halogatni az út- és ivóvízhálózat felújítását Fotó: Pozsgai Ákos

Fotó:

A Dr. Nagy Mór utca nagy forgalmú gyűjtőúttá vált az elmúlt évtizedek alatt, így már nem lehetett tovább halogatni az átfogó felújítását. A munkálatok során a teljes felületi felújítását tervezi az önkormányzat ebben az évben, ami az aszfalt kijavítását, szintbeállítását fogja jelenteni, valamint a padkarendezéseket, hogy a csapadékvíz megfelelő helyre tudjon elfolyni. 

Ezt megelőzően azonban ivóvíz­hálózati rekonstrukciót végeznek, mert ezen a szakaszon nagyon régi az ívóvíz­vezeték-rendszer, ebből adódóan nagyon nagy a hálózati veszteség. A felújításra és a vezetékek cseréjére sikerült pályázati forrást találnia a városnak – 42 millió forint áll rendelkezésre –, amit a Kiskunvíz Kft. további 28 millió forinttal egészít ki. 

A munkaterületet május 4-én vette át a kivitelező cég, a tényleges munkálatok május 12-én kezdődtek el a Dr. Nagy Mór utca Árpád utca és Szövetség tér közötti szakaszán. 

– A halasi önkormányzat jó gazda módjára cselekszik, amikor egy tervezett útfelújítást megelőzően az alatta lévő 60–70 éves vízvezetéket teljesen kicseréli. Ez fog történni a Dr. Nagy Mór utcában is, ahol közel 530 méter hosszon a gerincvezetéket kicserélik, illetve 19 darab bekötés, három csomópont átépítése valósul meg, illetve közel 120 méter hosszú bekötővezetéket újítanak fel a kivitelezők – emelte ki Mátyus Zoltán, a Kiskunvíz Kft. ügyvezetője. 

A kivitelezés során számítani kell a közúti forgalom korlátozására, utcák, utcaszakaszok ideiglenes lezárására, rendszeres, időszakos vízhiányra, amelyet a Kiskunvíz Kft. közzétesz a társaság honlapján, Facebook-oldalán. 

Az esetleges vízhiánnyal érintett lehet a Vasút utca, a Dékány Árpád utca, a Szövetség tér, a Katona József utca, a Dr. Nagy Mór utca, a Dob utca, a Hajnal utca, a Szent Erzsébet tér, az Árpád utca, a Bástya utca, a Markovics Mária és a Baross utca. 

Az ivóvízhálózat felújítására négy hónap áll rendelkezésre, az előzetes előrejelzések szerint a tényleges munkálatok várhatóan nem vesznek ennyi időt igénybe majd. A vízhálózati munkák befejezésére a városháza reményei szerint az útépítési munkálatokra kiírt közbeszerzési eljárás is sikeresen lezárul, és amint a vizesek levonulnak a munka­területről, utána jönnek az útépítők. 

Mátyus Zoltán szerint a régi, elöregedett ivóvízhálózatok és bekötések cseréje országos probléma, így erre mindenképpen nagyobb figyelmet kell fordítani a jövőben. 

– Nemcsak Kiskunhalason, hanem az egész országban nagy szükség van az ivóvízhálózat-rekonstrukcióra. Addig is a vízszolgáltató minden önkormányzatot arra kér, hogy legalább, ott, ahol az utcákat felújítják, történjenek meg a régi vízvezetékek cseréje, hogy egy esetleges későbbi csőtörés miatt ne kelljen utólag felbontani az újonnan megépült utakat – tette hozzá az ügyvezető, aki beszámolt arról is, hogy a tervek szerint Kiskunhalason még három utcában fognak hasonló beruházások történni, melyben ugyan nem a Kiskunvíz Kft. a kivitelező, de velük szorosan együttműködve végzik a munkát. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában