Galériával

2022.05.05. 16:25

Elkezdődik Kecskeméten, a Károly Róbert körút építésének második üteme

Második ütemében folytatódik a Károly Róbert körút építése, így az 5. számú főútba csatlakozva teljes hosszában kiépül Kecskemét egyik legfontosabb gyűjtőútja. A kecskeméti önkormányzat csütörtökön tartotta a beruházás projektnyitó rendezvényét a Margaréta Otthonnál található buszfordulóban.

Horváth Péter

Az út teljes szakaszos megépítése mintegy 30 éve szerepel a város szerkezeti terveiben. Fotó: Bús Csaba

Az önkormányzat 3,356 milliárd forint vissza nem térítendő uniós illetve hazai támogatást nyert a Károly Róbert körút hiányzó szakaszának megépítéséhez, amit 1,071 milliárd forinttal egészített ki saját forrásból. Utóbbival a területszerzéseket finanszírozták, így összesen 4,427 milliárd forint összköltségvetéssel bír Kecskemét egyik legfontosabb úthálózati elemének kialakítása.

A projekt keretében mintegy 1135 méter hosszú, hét méter szélességű, aszfaltburkolatú, kétszer egysávos közút létesül. Az északi oldalon a közvetlen szomszédos ingatlanok megközelítése, valamint a meglévő földutak csatlakoztatása érdekében a főpályával párhuzamosan 4,5 méter széles zúzottkő burkolattal ellátott szervízút is épül. A tervezett gyűjtőút déli oldalán az úttal közel párhuzamosan vezetett 2,5 méter széles, kétszer egysávos önálló kerékpárutat építenek ki, valamint attól másfél méter széles zöldsávval elválasztva külön nyomvonalon vezetett 2,25 méter széles gyalogjárda épül. A Margaréta utcától az 5. számú főútig terjed az érintett terület, melynek két pontján is körforgalmat alakítanak ki: az Irinyi utca végében egy szimpla, az 5. számú főúton lévő becsatlakozáson egy turbó körforgalom segíti a gördülékeny haladást. A szakaszon három helyen alakítanak ki autóbuszöblöket és közvilágítási hálózatot is kiépítenek. 

A csapadékvíz-elvezetésre is figyelmet fordítottak, így több mint 2,4 kilométer hosszúságban szikkasztó árkokat alakítanak ki az út mentén.

A támogatási kérelmet 2018 februárjában nyújtotta be az önkormányzat.  A támogatási szerződést 2019 januárjában írta alá az önkormányzat. A Széchenyi 2020 Program keretében, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) finanszírozásával valósul meg. Az önkormányzat mint konzorciumvezető, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. mint konzorciumi tag vesz részt a beruházásban. Az út teljes szakaszos megépítése mintegy 30 éve szerepel a város szerkezeti terveiben.

A projekt célja, hogy a város gazdasági és lakóterületei között a munkaerő-mobilitás javuljon. Az új útszakasz az országos közútba való csatlakozása révén elősegíti a területben rejlő gazdasági potenciál kiaknázását, a vállalatok, a gazdasági szolgáltatók, közvetetten pedig Kecskemét iparterületei elérhetőségét is javítja.

Az új elkerülőút várhatóan több, jelenleg igen forgalmas környékbeli utcát is tehermentesít.

A projektet Szemereyné Pataki Klaudia polgármester nyitotta meg. Mint fogalmazott, stratégiai jelentőségű, a térség egészét kiszolgáló úthálózati kapcsolati pont létesül az útépítéssel. A városvezető elmondta, hogy a beruházás a térségben zajló 112 milliárdos útfejlesztés nagyon fontos része és hangsúlyozta: az egymástól látszólag független helyi útfelújítások valójában egy koncepció részeiként összefüggnek, és öt éven belül a komoly és látható infrastrukturális változáson megy át a terület, amit a források rendelkezésre állása szerint képes megvalósítani az önkormányzat.

Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere. Fotó: Bús Csaba

Balogh Zoltán, a polgármesteri hivatal fejlesztéspolitikai osztályának irodavezetője ismertette a projekt részleteit, majd Engert Jakabné alpolgármester beszédében elmondta, hogy a kivitelezést múzeumi feltárások előzték meg. Ennek során késő szarmata és avarkori településrész nyomait fedezték fel a régészek és nagy mennyiségű leletanyag került elő.  Ennek nyomán a Széchenyivárosért Egyesülettel közösen egy helytörténeti jel megvalósítását kezdeményezték.

A területet már átadták a kivitelezőknek, ezért hamarosan indulnak a munkálatok. A kivitelezést a Duna Aszfalt Kft. végzi, a beruházás várhatóan 2023 második félévében fejeződik be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában