Gyász

2022.05.01. 08:47

Elhunyt Raáb András a halasi izraelita hitközöség elnöke

Életének 70. évében elhunyt Raáb András, a Kiskunhalasi Zsidó Hitközség elnöke – közölte a család szűk szavú közleményben. Raáb Andrást idén februárban a kiskunhalasi önkormányzat képviselő-testülete Pro Urbe díjjal tüntette ki, a díjat egy hét múlva, május 6-án, a Város napján vette volna át Fülöp Róbert polgármestertől.

Pozsgai Ákos

Fotó: Pozsgai Ákos / archív-felvétel

Raáb András 1952. október 6-án született Kiskunhalason, alapfokú iskoláit Kiskunhalason végezte el, majd beiratkozott az Ipari Szakmunkásképző Iskolába, ahol lakatos szakképesítést szerzett. Az iskola elvégzése után 1970-1973-ig az egykori NDK-ban dolgozott, mint lakatos. Hazatérése után vonult be Baján töltötte kétéves katonai szolgálatát, ezután Kiskunhalason kereskedő-eladóként helyezkedett el, majd megnősült és egy fiú gyermekük született. Az 1980-as évek elejétől magánkereskedést kezdett el, amit azóta is folytatott.

A Kiskunhalasi Izraelita Hitközség 1985-ben elöljárósági taggá, 1998-ban pedig a hitközség elnökévé választotta meg, amely tisztséget haláláig betöltött. A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének választmányi tagja volt 1998-tól, valamint a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat közgyűlésének izraelita egyházi vezetője.

Közéleti tevékenysége során évtizedekig dolgozott a Kiskunhalason élő maroknyi zsidó közösségért, elnöksége alatt többször is felújítottak a még működő Petőfi utcai zsinagógát és imaházat, ahol, ma is gazdag hitéleti és kulturális tevékenység folyik. Nevéhez fűződik a Halasi Nyári Zsidó Fesztivál, aktív segítője volt a rendszeres halasi nyári zsidó gyermektáboroknak, valamint rendszeresen szervezett izraeli utazásokat megismertetve a halasiakat a Szentfölddel.

2005 áprilisában, a holokauszt 60. évfordulójára halasi holocaust túlélők részvételével kiskunhalasi középiskolásoknak szervezett utat a lengyelországi Auschwitz és Birkenau között több tízezer ember részvételével, a magyarországi Élet Menete Alapítvány közreműködésével rendezett nemzetközi holokauszt megemlékezésre.

– Tisztelettel és nagyrabecsüléssel emlékezem vissza munkásságodra, megrendülten fogadtam küzdelmes napjaid után a fájdalmas hírt. A Teremtő több évtizednyi feladattal bízott meg, hogy vezesd itteni nyáját. Hálával és örömmel döntöttünk úgy néhány hete, hogy Kiskunhalas Városért kitüntetéssel köszönjük meg ezt a szolgálatot. Fogadja őszinte együttérzésemet minden családtagod, a hitközség minden tagja – írta közösségi oldalán Fülöp Róbert, Kiskunhalas polgármestere.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában