Kiskunfélegyháza

2022.05.04. 17:25

Botrányos közgyűlésen választott új elnököt a Magyar Kacsa- és Lúdszövetség

Nem volt indulatoktól mentes a Magyar Kacsa- és Lúdszövetség tisztújító közgyűlése, amit szerdán Kiskunfélegyházán tartottak. Az eseményre, amely két táborra szakadt, több száz víziszárnyas tenyésztéssel foglalkozó gazda érkezett. Míg sokan idő előtt elhagyták a közgyűlést, az ott maradtak megválasztották az új elnököt.

Vajda Piroska

A termelők többsége elhagyta a közgyűlés helyszínét. Fotó: Vajda Piroska

A termelők többsége elhagyta a közgyűlés helyszínét. Fotó: Vajda Piroska

A tíz órára meghirdetett tisztújító közgyűlés több mint két órás késéssel kezdődött az elhúzódó regisztráció miatt. Így a hosszú sorokban várakozó gazdák már az esemény megkezdése előtt felhergelték magukat. A közgyűlés ezután már forró hangulatban telt. Bár zárt ajtók mögött, a sajtó kizárása mellett tartották, a kint várakozók is jól hallhatták az indulatos kiabálásokat, vagy éppen a tapsvihart. 

Hogy mi történt pontosan az csak találgatni lehet, de a Magyar Baromfi Terméktanács elnöke, dr. Csorbai Attila több órás vita után elhagyta a közgyűlés helyszínét, őt a gazdák egy része is követte. A sportcsarnokban maradt termelők dr. Szabó Bálint elnökjelölt vezetésével tovább folytatták a közgyűlést, ami azonban dr. Csorbai Attila szerint nem volt törvényes. 

Hírportálunknak úgy fogalmazott, hogy egy ágazaton kívüli, az ágazatban soha nem tevékenykedő jogász felhergelte azokat a termelőket, akik amúgy is nagyon nehéz helyzetben vannak. Ennek következtében ezt a közgyűlést nem tudták szabályszerűen lebonyolítani, mert a levezető elnök személyét sem tudták megválasztani. Innentől kezdve kudarcba fulladt az esemény. 

– Mi ezt egy nem legitim választásnak tarjuk és a korábban megválasztott intézőbizottság fog ügyvivő testületként működni a következő tisztújító közgyűlésig – hangsúlyozta a termék tanács elnöke, akitől azt is megtudtuk, hogy a félegyházi esemény előzménye a februárban Mélykúton tartott termelői tüntetés volt. A termelői elégedetlenség okán ugyanis az intézőbizottság tagjai felajánlották a lemondásukat.

A közgyűlésen maradt tagok azonban a megüresedett posztok betöltésére szavaztak. A Magyar Kacsa- és Lúdszövetség elnökének dr. Szabó Bálintot választották, illetve az intézőbizottságok új tagjait is megválasztották. Dr. Szabó Bálint a késő délutánig elhúzódó közgyűlés után hírportálunknak úgy nyilatkozott, hogy szerinte jogszerű volt a tisztújítás lebonyolítása. De a végső döntést a bíróság hozza meg. Arról is beszámolt, hogy a tisztújító közgyűlésen részt vett Tarpataki Tamás agrárpiacért felelős államtitkár, akivel az ágazat jövőjéről előremutató megbeszélést tartottak, így az előzetesen meghirdetett termelői demonstrációt nem tartották meg. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában