Kiskunfélegyháza

2022.05.04. 17:25

Botrányos közgyűlésen választott új elnököt a Magyar Kacsa- és Lúdszövetség

Nem volt indulatoktól mentes a Magyar Kacsa- és Lúdszövetség tisztújító közgyűlése, amit szerdán Kiskunfélegyházán tartottak. Az eseményre, amely két táborra szakadt, több száz víziszárnyas tenyésztéssel foglalkozó gazda érkezett. Míg sokan idő előtt elhagyták a közgyűlést, az ott maradtak megválasztották az új elnököt.

Vajda Piroska

A termelők többsége elhagyta a közgyűlés helyszínét. Fotó: Vajda Piroska

A tíz órára meghirdetett tisztújító közgyűlés több mint két órás késéssel kezdődött az elhúzódó regisztráció miatt. Így a hosszú sorokban várakozó gazdák már az esemény megkezdése előtt felhergelték magukat. A közgyűlés ezután már forró hangulatban telt. Bár zárt ajtók mögött, a sajtó kizárása mellett tartották, a kint várakozók is jól hallhatták az indulatos kiabálásokat, vagy éppen a tapsvihart. 

Hogy mi történt pontosan az csak találgatni lehet, de a Magyar Baromfi Terméktanács elnöke, dr. Csorbai Attila több órás vita után elhagyta a közgyűlés helyszínét, őt a gazdák egy része is követte. A sportcsarnokban maradt termelők dr. Szabó Bálint elnökjelölt vezetésével tovább folytatták a közgyűlést, ami azonban dr. Csorbai Attila szerint nem volt törvényes. 

Hírportálunknak úgy fogalmazott, hogy egy ágazaton kívüli, az ágazatban soha nem tevékenykedő jogász felhergelte azokat a termelőket, akik amúgy is nagyon nehéz helyzetben vannak. Ennek következtében ezt a közgyűlést nem tudták szabályszerűen lebonyolítani, mert a levezető elnök személyét sem tudták megválasztani. Innentől kezdve kudarcba fulladt az esemény. 

– Mi ezt egy nem legitim választásnak tarjuk és a korábban megválasztott intézőbizottság fog ügyvivő testületként működni a következő tisztújító közgyűlésig – hangsúlyozta a termék tanács elnöke, akitől azt is megtudtuk, hogy a félegyházi esemény előzménye a februárban Mélykúton tartott termelői tüntetés volt. A termelői elégedetlenség okán ugyanis az intézőbizottság tagjai felajánlották a lemondásukat.

A közgyűlésen maradt tagok azonban a megüresedett posztok betöltésére szavaztak. A Magyar Kacsa- és Lúdszövetség elnökének dr. Szabó Bálintot választották, illetve az intézőbizottságok új tagjait is megválasztották. Dr. Szabó Bálint a késő délutánig elhúzódó közgyűlés után hírportálunknak úgy nyilatkozott, hogy szerinte jogszerű volt a tisztújítás lebonyolítása. De a végső döntést a bíróság hozza meg. Arról is beszámolt, hogy a tisztújító közgyűlésen részt vett Tarpataki Tamás agrárpiacért felelős államtitkár, akivel az ágazat jövőjéről előremutató megbeszélést tartottak, így az előzetesen meghirdetett termelői demonstrációt nem tartották meg. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában