Galériával

2022.05.30. 11:25

Bemutatták Felső-Bácska kincseit az Országjáró hallgatóinak

A Felső-Bácskából sugározta élő adását szombaton a Kossuth Rádió Országjáró című műsora. Az egésznapos műsorfolyamban az adás készítői riportalanyaik segítségével bemutatták a régió jellegzetességeit, bebarangolták a különleges és érdekes helyeit.

Pozsgai Ákos

Balról: Domokos István felelős szerkesztő és Czeller Zoltán Jánoshalma polgármestere dísztojásokat helyez az Országjáró Kincsesládájába. Fotó: Pozsgai Ákos

Fotó:

Az élő adást három helyszínről közvetítették, a központi stúdió Bácsalmáson a Backnang Emlékkútnál volt kialakítva, ahonnan Czifra Szilva műsorvezető jelentkezett, a mélykúti Szent Joachim Templom parkjából Domokos István felelős szerkesztő, Jánoshalmáról, az Imre Zoltán Művelődési Központ teraszáról pedig Nagy Margit műsorvezető.

A mélykúti Szent Tamás Katolikus Általános Iskola kórusa Hosszúné Balla Lenke vezetésével énekszóval köszöntötte az Országjáró hallgatóit, majd Mikó Norbert 4.osztályos tanuló sváb polkát játszott Bácsalmáson. A sváb zenei hagyományokról Raits Károly harmonika tanár mesélt.

Bolvári János mélykúti plébános az Év fája a Mélykúti Júdásfa történetét mesélte el, amely több mint 250 éves és Mélykút mértani közepén áll a templomkertben.

Sövény Mihály helytörténész Bácsalmás múltjáról beszélt Czifra Szilviának, míg Mészáros Endre Jánoshalma nagy történelmi pillanatait idézte fel Nagy Margit, a térség tudósítója segítségével.

Megújult a bácsalmási Siskovics-kúria, ahol hamarosan új helytörténeti kiállítás nyílik, az épület történetéről is mesélt Páll-Somogyi Kinga kiállítástervező, aki a technika vívmányait és a virtuális valóságot is beemeli az új kiállításba.

Lipka Mihály kőfaragó Mélykút történelmének szerelmese idézte fel a város múltját, míg Molnár József a mélykúti fogathajtó hagyományokról mesélt Márti és Manci, a két türelmes kanca, mélykúti közönség kedvenceinek társaságában Domokos István felelős szerkesztő mikrofonja előtt.

Taskovics Péter, a Déli Agrárszakképzési Centrum Jánoshalmai Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium igazgatója és Papp Roland ötödéves technikus a település helyi kulturális értékéről, a gépes ballagásról mesélt.

Mátrai Angéla a Kulturális Híd a Térségek Között Alapítvány elnöke a bácsalmási kulturális élet mozgatórugója és szabadidejében sváb táncokat is oktat, az alapítvány tevékenységébe avatta be a hallgatókat.

Mészáros Ferenc a mélykúti Rockenbauer Pál Természetjáró Egyesület vezetője a környék természeti kincseiről mesélt, miután Bakos Zoltán bácsalmási kékfestő népi iparművész, a Bácsalmási Kékfestő Műhely alkotásairól beszélt és mutatta be a műhely történetét.

Jánoshalma természetfotósa, dr. Ötvös Géza, aki a település környéki természeti értékeket fénnyel örökíti meg, mesélt a műsorban a térségről.

Némethné Légrády Kinga a Bácsalmási Turisztikai Információs Központ vezetője a Bácsalmás környéki természeti és kulturális látnivalókról a Bácsalmás kincseiről készülő Mesekönyvről beszélt a Backnang Emlékkútnál, valamint felkötötte a Bácsalmás szalagját az Országjáró Vándorbotjára.

Tubánszki István mélykúti gyékényfonó, kosaras alkotásairól mesélt Domokos Istvánnak, Vancsura Józsefné pedig Jánoshalma híres ipartörténeti emlékhelyről mesélt, mutatta be az olasz várkastélyokra emlékeztető Felső-bácskai Hengermalom múltját.

Szénási László Bácsalmás nevezetes épületeit alkotta meg méretarányos makettekben, amelyekről Czifra Szilvának mesélt. Csémy László az Ízes Bácska Egyesület elnöke bunyevác birkapörköltet készített káposztával és sváb trollnudlit fejes salátával. Barta Tiborné Gáll Ágnes a Bácsalmási Finomságokat, a helyi alapanyagokból készült szörpöket, ivóleveket és fűszerkrémeket mutatta be.

Doszpod László mélykúti cukrász a bácskai rétes készítésének fortélyaiba avatta be rádió hallgatóit, míg Kiss István a jánoshalmi macskanyomas tarhonya elkészítését mesélte el.

Bozóki Gáborné a mélykúti születésű ötvös művészről Szvetnik Joachimról mesélt, aki a magyar koronázási jelvények azonosításán és hazaszállításán munkálkodott.

Az adásban szó esett a bácsalmási Muity malomról is, amely egykor Vankó Endre dédnagyapjáé volt és szeretné felújítani.

A jánoshalmi Nagy Liliána alumíniumból készült bonsai fáit mutatta be Nagy Margit mikrofonja előtt, Keresztényi Attiláné pedig a kávékapszulákból készült alkotásait mutatta be.

A több órás élő műsorfolyamban megszólalt Bányai Gábor a térség országgyűlési képviselője, Czeller Zoltán Jánoshalma, Kovács Tamás Mélykút és Németh Balázs Bácsalmás polgármester is.

Pálfi Gábor a bácsalmási Agráripari Zrt. igazgatója büszkén mesélt az angol telivérek tenyésztéséről, amelyek a Kincsem Parkban versenyeznek, Fekete Renáta a Bács-Kiskun Szabadidősport Szövetség elnökségi tagja pedig a térség sportrendezvényeiről beszélt.

Az óvónőből lett keramikus, a jánoshalmi Agócs Mária a fazekas mesterség alapjairól beszélt, amit szívesen megtanít bárkinek, a bácsalmási Barta Ágnes pedig a bunyevácok kedvelt hangszerét a tamburát mutatta be az Országjáró hallgatóinak.

Brandschott Csaba a mélykúti téglamúzeum tulajdonosa szívesen gyűjti a mesélő régi tárgyakat, igazi érdekességeket mutatott be az adásban.

Bemutatkozott a műsorban Orgoványi Anikó költő, képzőművész a „Himnusz festője”, aki több település, így szülővárosa Bácsalmás himnuszát is megírta 

és Nemes András nemzetközi sportjogász a Bácsalmáshoz Kötődőek Baráti Körének alapítója is.

Németh Balázs polgármester helyezte el Bácsalmás staféta ajándékát, Czellez Zoltán polgármester pedig Jánoshalma ajándékát az Országjáró Kincsesládába.

Igazi zenei csemegével szolgáltak a jánoshalmi Pöndölösök citerazenekar tagjai is, akik Magyar Magdolna vezetésével saját készítésű citerákon muzsikáltak az Országjáró hallgatóinak. És ami az adásból ugyan kimaradt, de komoly derültséget keltett a jánoshalmi rögtönzött rádióstúdióban, amikor Domokos István felelős szerkesztő is együtt citerázott a jánoshalmi asszonyokkal, akikről kiderült az is, hogy nem csak ügyesen citeráznak, de kiváló a humorérzékük is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában