Galériával

2022.05.05. 14:00

A legkorszerűbb gyártási technológiával találkozhatnak a kecskeméti diákok a tanteremben

Ünnepélyes keretek között adták át csütörtökön az új gyártásszimulációs-eszközt a Kecskemét Szakképzési Centrumban. A nagy értékű gép tantermi körülmények között teremti meg a gyártósorokon zajló munkafolyamatok elsajátítását. Így a kandós diákok biztonságos környezetben készülhetnek fel a mai munkaerőpiaci elvárásokra, tanulhatják meg a legújabb ismereteket.

Sebestyén Hajnalka

Balról: Gaál József, Kecskemét alpolgármestere, dr. Szeberényi Gyula Tamás, országgyűlési képviselő, Juhász Imre, a Kecskeméti Szakképzési Centrum Kandó Technikumának igazgatója és Leviczky Cirill, a Kecskeméti Szakképzési Centrum kancellárja. Fotó: Bús Csaba

Napjainkban folyamatosan változnak, egyre korszerűbbek az ipari gépek. Ehhez igazodik a szakképzési rendszer is, a tanulókat folyamatosan képezik az új technológiákra és a műszaki megoldásokra. Ennek jegyében – magyar állam és az európai unió által támogatott – A gazdaság fokozatváltását támogató innovatív képzések című projekt lehetővé tette, hogy az ország kilenc intézménye, köztük a Kecskeméti Szakképzési Centrum is kapjon egy gyártásszimulációs-eszközt, az IKK Innovatív Képzéstámogató Központ jóvoltából.

A projekt általános célja, hogy hozzájáruljon a mikro-, kis-, és középvállalatok munkavállalóinak Ipar 4.0 termelési rendszerek technológiai, ipari automatizálási, vezérlési technológiák és rendszerek alkalmazására történő felkészítéséhez. A most átadott eszköz nagyban segíti majd, hogy a mai munkaerő piaci elvárásoknak megfelelő szaktudással kerüljenek ki a diákok az iskolapadból.

Az új gyártásszimulációs-eszközök révén – hazánkban egyedülálló módon – az oktatási intézmények a legkorszerűbb technológiával tudják modellezni a gyártásban használatos gépek működését. 

A gyártásszimulációs-eszköz segíti a tanulókat a gyakorlati készségek elsajátításában és elmélyítésében, tantermi környezetben.

A berendezés egy teljes termelési rendszer összes funkcióját tartalmazza. A rendszer moduláris, további cellák, például egy hat szabadságfokú robot is egyszerűen hozzáadható. 

Az átadási ünnepségen Leviczky Cirill, a Kecskeméti Szakképzési Centrum kancellárja kiemelte: az eszközt több szakmában, a kandós diákok használják majd. Az új szakmák még komplexebb tudást követelnek meg, ez a berendezés hozzájárul, hogy a legkorszerűbb ismeretekhez jussanak. Nagy előnye még, hogy tanteremben csendes és biztonságos körülmények között tanulhatják meg mindazt, ami az ipari gyártósorokon zajlik. 

Az új gép tantermi körülmények között teremti meg a gyártósorokon zajló munkafolyamatok elsajátítását. Fotó: Bús Csaba

Juhász Imre, a Kecskeméti Szakképzési Centrum Kandó Technikumának igazgatója megköszönte az eszközt, hozzátette, az iskola a megfelelő képzést is biztosítja hozzá. A gép által olyan plusz tudáshoz jutnak diákjaik, mely által keresetebbé válnak a munkaerő piacon.

Tarnai Dezső, az AIPA Kft. munkaerő-piaci, foglalkoztatás szakértője hangsúlyozta: a teljes rendszert átlátó, jól képzett szakembereket várnak a cégek. Ez az eszköz segíti a megfelelő szakembergárda képzését. 

Gaál József alpolgármester beszéde elején leszögezte: a legjobb helyre került az eszköz. A Kecskeméti Szakképzési Centrumban magas szintű képzés folyik. Ez a berendezés valós ipari környezetet biztosít, ahol ugyanazt a gyártó feladatokat megtanulhatják a tanulók. Ugyanakkor itt még lehet hibázniuk, nem áll le tőle a gyártósor. 

A szimulációs eszköz az eddigieket is meghaladó magasabb képzési szintet tesz lehetővé.

Az alpolgármester végül kijelentette: Kecskeméten tanuló fiataloknak mind közép-, mind felsőfokon elérhetőek a munkaerő-piacon elvárt szakmai tudást adó képzések. Olyan szakember állományt képeznek a városban, melyre valóban szükség van a vállalatoknál.

A rendezvény második felében a résztvevők, dr. Szeberényi Gyula Tamás országgyűlési képviselővel együtt megtekintették a szimulációs eszközt, melyet Fuchs Ádám, a Bosch Rexroth terméktámogató mérnöke mutatott be. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában