Polihisztor

2022.05.16. 19:57

A közösség megbecsülése a legnagyobb elismerés a szalki Czuczor Teca számára

A szalkszentmártoni Czuczor Teca igazi polihisztornak számít, énekel, táncol, könyvet ír, a színjátszásban is jeleskedik, emellett a falu közéletének mozgatórugója. Huszonöt éve tagja a polgár­őrségnek, a református egyház presbitere, jegyzője, kántora, tizenkét éve önkormányzati képviselő.

Gulyás Sándor

Czuczor Teca igazi polihisztornak számít Fotó: Gulyás Sándor

A Czuczor família mindig aktív tagja volt a falu közösségének. A család tagjai hangszereken játszottak, élen jártak a táncban, bármit hozott is az élet, töretlen jókedvüket semmi sem tudta elvenni. 

– Ha kellett, ha nem, mi mindig mindenben benne voltunk. Szerettünk szerepelni, semmi sem történhetett a faluban a Czuczorok nélkül. Édesanyámék engem is mindenhová beírattak, furulyára, zongorára, táncra. Vittek, küldtek. Hatévesen már magam mentem a zongoraórákra a kisbiciklimmel. 

Mondhatni, megszokássá vált számomra, hogy mindenben részt veszek. 

Semmilyen felkérést nem utasítottam el, mert úgy éreztem, hogy meg tudom csinálni, ezért meg is tettem – sorolta Czuczor Teca. 

Az örökmozgó leánykának határozott elképzelése volt a világról, így nem okozott gondot számára a pályaválasztás sem. 

– Szüleim elképzelése nem egyezett az enyémmel. Ők közgazdászt vagy könyvelőt szerettek volna belőlem faragni, én viszont fodrász akartam lenni. A kecskeméti zeneművészeti középiskolában énekelni, zongorázni tanultam, majd az érettségit követően azért is „hajszobrásznak” álltam. A munka és a gyermeknevelés mellett bekapcsolódtam a falu közéletébe. 

Huszonöt éve, néhány barátnőmmel együtt léptem be a polgárőrség soraiba, mondván, hogyha a fiúknak lehet, mi is eljárhatunk „éjszakázni”. 

A családi tradíciókat követve tagja lettem a helyi színjátszó körnek. Apám például híres színész volt, akit az egész ország ismert. Ő játszotta az Indul a bakterház című filmben azt a parasztot, aki a dinnyelopás miatt náspángolta el Bendegúzt – tette hozzá huncut mosollyal az ajkán Czuczor Teca. 

A néptáncban is megtalálta önmagát

– A közelmúltban a Kulturált Környezetünkért Szívvel Egyesület felkérte Nagyné Sümegi Viktória presbitertársamat, hogy készítsen műsort a báljukra. Mondanom sem kell, hogy az egyik szerepre engem kért fel. Azóta nem hagyok ki egyetlen alkalmat sem, hogy megcsillogtassam színészi tudásomat. Néptáncolni gyermekkoromban kezdtem el, ami a középiskola kezdetekor abbamaradt. Három éve, Kővágó Zsoltnak, a Szalkszentmártoni Néptánc Egyesület művészeti vezetőjének a felkérésére kapcsolódtam be a Szalki regruta bál című koreográfia elkészítésébe. Táncospáromnak unokatestvéremet, Czuczor Lajost kaptam. Tudásunkról április végén adtunk számot a bagi hagyományőrző szóló- és párostánc-versenyen, ahol megkaptuk a Fülöp Ferenc-díjat, ami a hagyományőrző néptáncosok legnagyobb elismerésnek számít hazánkban – részletezte a szalkszentmártoni polihisztor. 

Nem riadt vissza a közéleti szerepvállalástól sem

Czuczor Teca a helyi politikában és az egyházi életben is részt vállalt. 

Tizenkét éve tagja a település képviselő-testületének, illetve a református gyülekezet presbitériumának. 

Zenei képzettségét pedig kántorként kamatoztatja. A falujához fűződő szeretetét, ragaszkodását bizonyítja a 2016-ban megjelent Itt élek, mesÉlek című könyve. 

– A könyv megírásának ötlete az 1928-as szüreti bálon készült fényképpel kezdődött, melyen rajta van anyai nagyanyám, nagyapám, húsz másik fiatallal egyetemben. A fotót közösségi oldalamon tettem közkinccsé. Szinte azonnal megindult a nyomozás, hogy rajtuk kívül még kik láthatóak a megsárgult fényképen. Néhány hét múlva elkészült a névsor, melyhez sokan fűztek megjegyezéseket, felelevenítve az emlékeket. Elindult a lavina, a fió­kok mélyéről, a szekrények rejtekéből számtalan fotó került elő. Észrevettem, hogy nemcsak az idősek, hanem a fiatalok is érdeklődéssel nézegetik a régmúlt dokumentumait. Ekkor határoztam el, hogy elkészítem a Szalkszentmárton múltját bemutató képeskönyvet – emelte ki Czuczor Teca. 

Czuczor Teca lendülete a sok feladat ellenére sem lankad, a jövőben azonban a családot, a táncot és az egyházzal kapcsolatos feladatokat kívánja előtérbe helyezni. 

Tervei között szerepel ezen kívül az Itt élek, mesÉlek című könyve második kötetének elkészítése, mivel a megjelenés óta rengeteg új, feldolgozásra váró anyag gyűlt össze. 

– A jó Isten ad talentumokat mindenkinek. Van, akinek többet, és van, akinek kevesebbet. Mindezt azért, hogy kamatoztassa, a közösség szolgálatába állítsa, Istenre mutasson velük. Nekem adott ilyet is, olyat is, amit próbálok továbbadni. Az elismerést számomra a környezetem megbecsülése jelenti – fogalmazta meg hitvallását Czuczor Teca. 

A papírfonás sem idegen tőle

– A papírfonással hat esztendővel ezelőtt ismerkedtek meg a szalkszentmártoni asszonyok, lányok. A technikát Mészárosová Alena tanította meg a lelkes csapatnak. Az elkészült termékek zömét elajándékoztuk, kaptak belőle támogatóink, a könyvtár, a művelődési ház és az önkormányzat is. A többletet értékesítjük, a bevételt alapanyagokra költjük. Célunk, hogy átadjuk tudásunkat – emelte ki Czuczor Teca, a kézművescsoport menedzsere. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában