Fejleszteni szeretnének

2022.05.22. 16:50

A kormánytól kér segítséget Tiszaalpár önkormányzata

Ötezernél több a lakók száma, így nem pályázhatnak a Magyar Falu Programban, ezért a kormányhoz fordulnak segítségért.

Vajda Piroska

Dr. Vancsura István, Tiszaalpár polgármestere Fotó: Vajda Piroska

A magyar vidék fejlesztése érdekben a Magyar Kormány 2018-ban meghirdette a Magyar Falu Programot, melynek keretében többek között eszközbeszerzésre, közösségi terek fejlesztésére, tanya- és falugondnoki buszok beszerzésére, intézmények felújítására, járda- és útépítésre, temetők fejlesztésére, játszóudvarok építésére pályázhatnak az önkormányzatok. A Magyar Falu Program pályázatai komoly fejlesztési lehetőséget biztosítanak azoknak a településeknek, ahol ötezernél kevesebben élnek. Tisza­alpár lakossága azonban az elmúlt években folyamatosan emelkedett, jelenleg 5036-an élnek a településen. 

A lakosság számának növekedése okán viszont nem vehetnek részt a Magyar Falu Programban, pedig nagy szükségük lenne pályázati forrásra, az önkormányzat költségvetéséből ugyanis fejlesztésekre már egyáltalán nem futja – mondta el hírportálunknak dr. Vancsura István polgármester. A településvezető hozzátette, azok a települések, ahol 5 ezer és 20 ezer között van a lakosság száma, az úgynevezett kisvárosi programban vehetnek részt, ám ilyen pályázati kiírás már három éve nem volt. Éppen ezért a tiszaalpári polgármester levélben kért segítséget Orbán Viktor miniszterelnöktől.

Levelében azt is megjelölte, hogy milyen égetően sürgős fejlesztésekre kérne közel 1 milliárd forintnyi támogatást. 

A községi konyha az egyik, amely már nem felel meg a kor igényeinek, a másik pedig a belterületi utak felújítása lenne – részletezte Vancsura István, aki azt is elmondta, hogy kérelmükre reagálva Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos azt javasolta, hogy közvetlenül a kormányhoz forduljon támogatásért az önkormányzat – nyilatkozta a polgármester, aki egyébként korábban már többször is tett javaslatot arra, hogy a Magyar Falu Program merev, ötezres határát rugalmasabbá tegyék 50 plusz-mínusz lakosságszám-eltéréssel, de a javaslatát nem támogatták, pedig országos szinten csak néhány települést érint ez a probléma – érvelt Tisza­alpár polgármestere.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában