Elismerés

2022.05.21. 13:13

A Kecskemét City Balett vezetője kapta a Seregi-díjat

Barta Dóra vehette át idén a Seregi-díjat; a Kecskemét City Balett és a Badorda Társulat művészeti vezetőjét, a Magyar Állami Operaház több produkciójában közreműködő koreográfus-rendezőt díjazta a szakmai kuratórium.

MTI

Barta Dóra vehette át idén a Seregi-díjat Ókovács Szilveszter főigazgató és Solymosi Tamás balettigazgató társaságában. Fotó: Kummer János/ Operaház

Az elismerést Seregi László egyik legnépszerűbb alkotása, a Rómeó és Júlia első idei előadása előtt adták át pénteken a Magyar Állami Operaház színpadán – olvasható az intézmény MTI-hez szombaton eljuttatott közleményében.

Seregi László halálát követően, tíz éve alapította az elismerést a Magyar Állami Operaház Bán Teodóra és Kollár Eszter táncművészek javaslatára, a Kossuth-díjas koreográfus életművének és munkásságának megőrzése, valamint továbbhagyományozása céljából, az aktív koreográfusgeneráció tehetséges alkotóinak elismeréseként – emlékeztettek.

Az egri születésű Barta Dóra az Állami Balett Intézetben és a Magyar Táncművészeti Főiskolán végezte tanulmányait. Táncművészként a Budapest Táncszínház művésze, majd a Szegedi Kortárs Balett vezető táncosa volt, amivel párhuzamosan az Erlau Táncfesztivál igazgatói és az Egri Táncfesztivál művészeti vezetői tisztét is betöltötte, később pedig az egri Gárdonyi Géza Színház tánctagozatát is vezette.

Barta Dóra 2008-ban alapította meg önálló együttesét, a Badora Társulatot, 2013 óta pedig a Kecskeméti Katona József Színház balett-tagozata, a Kecskemét City Balett művészeti vezetője is.

A Harangozó-díjas, érdemes művész a Magyar Állami Operaházban 2016-ban Megbolydult bolygó című koreográfiájával mutatkozott be, ezt követően készítette el a Porgy és Bess és a Gioconda című operák táncbetéteit. Idén a Les Enfants Terribles – Veszedelmes éden című balett–opera rendező–koreográfusaként, valamint a Parsifal című opera koreográfusaként vett részt a dalszínház produkcióiban.

A Seregi-díjat minden évben Seregi László első egész estés balettje, a Spartacus 1968. május 18-i premierjének évfordulójához legközelebb eső balettelőadás alkalmával adja át az Opera. 

A díjjal járó relikvia egy Seregi László munkásságát jelképező szobor, Krasznai János alkotása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában