Galériával

2022.04.10. 13:50

Virágvasárnap a nagyhét kezdetén Halason is megszentelték a barkaágakat

A nagyhét a nagyböjt utolsó hete virágvasárnaptól nagyszombatig tart. Virágvasárnap Jézus Jeruzsálembe történő bevonulásáról emlékezik meg a katolikus egyház.

Pozsgai Ákos

Hozdik Zsolt plébános áldotta és szentelte meg a barkaágakat. Fotó: Pozsgai Ákos

Fotó:

A virágvasárnapi szentmise a bevonulást felidéző körmenettel kezdődik. Ilyenkor a hívek pálmaágakkal, hazánkban főként barkavesszővel köszöntik a templomba bevonuló papot és kíséretét, ahogy egykor a jeruzsálemiek üdvözölték Krisztust. Ezt a barkacsokrot a mise előtt megszenteli a pap. Így történt ez virágvasárnap a kiskunhalasi Szent Péter és Pál Római Katolikus Főplébánia temploma előtt is, ahol Hozdik Zsolt plébános áldotta és szentelte meg a barkaágakat.   

 

A barkavesszőnek a néphagyomány szerint is fontos szerepet töltenek be, gyakran a földbe tűzték, hogy elűzze a kártevőket, védjen a mennydörgéstől és a villámlástól. Virágvasárnap tilos a munka, de a mulatság is, hisz a nagyböjt utolsó hetében vagyunk. A hagyomány szerint ilyenkor érdemes elültetni a virágmagokat is, hiszen így szépek és illatosak lesznek.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában