Kiskunsági Nemzeti Park

2022.04.04. 14:20

Sünbarát kerttel és körültekintő közlekedéssel óvhatjuk a sünöket!

A tavaszi kertrendezés idején a lombhalmok alatt megbúvó sünök védelmére hívta fel a figyelmet a Kiskunági Nemzetei Park Igazgatóság.

Várkonyi Rozália

Fotó: Shutterstock.com/illusztráció

A keleti sün hazánkban védett emlős faj, természetvédelmi értéke 25 ezer forint. Októbertől téli álmot alszik, amelyből akkor ébred fel, ha a külső hőmérséklet eléri a 15 Celsius-fokot. Szaporodási időszaka körülbelül áprilistól augusztusig tart.

 

Kertünkben is megbújhatnak a sünök

A sünök természetes élőhelyei az erdők, cserjés területek voltak, de manapság már a városi parkokban, de akár a kertünkben is gyakran találkozhatunk velük. Ez az élőlény a bozótos területeket kedveli leginkább, ahol biztonságosan indulhat éjszakai zsákmányszerző útjaira, nappal pedig a sűrű növényzet között megbújva alhat. Elsősorban földigilisztával, rovarokkal, csigákkal táplálkozik, de olykor gerinces állatokat és gyümölcsöket is fogyaszt. 

Nappali búvóhelyét, ellőhelyét és téli szállását a kertünkben is megtalálhatja, és a megfelelő körülmények kialakításával mi is tudjuk segíteni ebben.

 A nagyobb rőzsehalmok és komposztrakások jó fészkelő- és telelőhelyet biztosítanak a sünök számára, ha azokat hosszabb ideig háborítatlanul hagyjuk. A sűrű bokorcsoportok és sövények búvóhely és táplálkozás szempontjából is nagyon hasznosak. Tűzifa rakások alapi részén is kialakíthatunk kisebb üregeket, melyeket a sünök elfoglalhatnak, illetve készíthetünk úgynevezett „süngarázst” is fából, melyet bokrok alatt, avarral fedve lehet elhelyezni.

 

Körültekintően bolygassuk a kertünkben található rőzse-, levél és komposzthalmokat, hiszen könnyen előfordulhat, hogy alatta éppen egy süncsalád lakik. A hideg időszakban a téli álmot alvó sünök, nyáron pedig a fészekben megbúvó kölykök szinte észrevehetetlenek a tüskékre gyűlt avar miatt, és nem is tudnak elmenekülni a vasvilla vagy más kerti szerszám elől. Somogyi Júlia, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi referense, ezért felhívja a figyelmet arra, hogy 

mindig alaposan ellenőrizzük, nincs-e esetleg sün a kupacban, ha mégis találnánk ott egy kistüskést, óvatosan helyezzük vissza a megbontott halmot.

 

– A kertünkben lévő, sünök számára alkalmas rakásokat lehetőleg egyáltalán ne bolygassuk főleg a telelési és a szaporodási időszakban, és semmiképpen se égessük el őket – mondta el Somogyi Júlia. – A sünök mozgását segíti, ha kertünk kerítése átjárható számukra. Jól megközelíthető helyre esetleg egy tiszta cserépalátétbe tehetünk ki nekik vizet. A sünök néha megdézsmálják a kutya vagy a macska eledelét is, de célzottan etetni nem szükséges őket. 

A legjobban úgy tudjuk őket segíteni, ha olyan kertünk van, amelyben megtalálhatóak a sünök számára megfelelő táplálékok is, ilyen például a földigiliszta, a csiga, vagy különböző rovarok.

 

– A sünök mentésére és etetésére akkor lehet szükség, ha a telelési időszakig a fiatal sünök nem tudnak elegendő tartalékot felhalmozni, vagy ha például gázolás következtében elpusztult anyasün kölykeire bukkanunk. Ilyen helyzetekben azonban érdemes szakértő segítségét kérni, hogy a legmegfelelőbb ellátásban részesülhessenek – tanácsolja a szakember.

Figyeljünk az úton átkelő sünökre!

Biztos mindenkivel előfordult már, hogy az úton elgázolt sünt látott, így nem árt, ha a sötétben óvatosabban közlekedünk, hogy nehogy mi magunk is elüssünk egyet.

 

– Bár a sünök sok szempontból kitűnően alkalmazkodtak a városi körülményekhez, az autók általi gázolás nagy veszélyt jelent rájuk nézve. Napnyugta után nagyobb távolságokat is megtehetnek élelem vagy pár után kutatva. Ilyenkor gyakran átkelnek az út túloldalára is, ahol a sötétben nem mindig veszik őket észre időben a sofőrök. A sünök, ha veszélyt észlelnek, összegömbölyödnek és mozdulatlanok maradnak, ezért a feléjük közeledő autótól sem menekülnek, hanem ezt a védekezési stratégiát alkalmazzák. A tapasztalatok azt mutatják, hogy legtöbb süngázolás a kora tavaszi párzási időszakban és nyár végén, a kölykök önállósodásakor észlelhető, amikor az egyedek messzebbre vándorolnak – tudtuk meg Somogyi Júliától.

 

Azért, hogy elkerüljük a süngázolást, a legjobb, ha sötétedés után lassabban és körültekintőbben közlekedünk, hogy még időben észrevegyük az úton átkelő állatot. 

Ha esetleg meglátunk az úttesten egy sünt és van rá lehetőségünk, akkor esetleg érdemes az út szélére, biztonságba helyezni, de csak óvatosan, hiszen a tüskék szúrásait és a bolhákat senki sem szereti.

 

– A sünök védelmével, a sünbarát kert kialakításával és a figyelmes vezetéssel a keleti sün mellett számos más állatfajnak is kedvezünk. A városokban élő madarak, hüllők és kétéltűek védelmét is segítik például a rőzsehalmok, itatók, valamint a sűrű, változatos növényzet – mondta el a nemzeti park természetvédelmi referense.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában