Háború

2022.04.21. 11:27

Segíti az ukrán menekülteket az idegenrendészeti főigazgatóság kecskeméti irodája is

Szinte mindennap menekültek tucatjai töltik meg a Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság (OIF) Irinyi utcán található kecskeméti ügyfélszolgálati irodáját. A főigazgatóság a társszervekkel közösen az orosz–­ukrán háború első napja óta folyamatosan azon dolgozik, hogy segítse az Ukrajnából menekülő emberek utazásának, elhelyezésének és ellátásának megszervezését, illetve ellássa őket a szükséges okmányokkal, annak érdekében, hogy Magyarországon történő tartózkodásuk jogszerű legyen.

Horváth Péter

Folyamatosan segítik az Ukrajnából érkező menekülteket Fotók: Bús Csaba

Fotó: BUS CSABA

A borzalom elől menekülők megyénkben a főigazgatóság kecskeméti irodájához fordulhatnak, és fordulnak is nagy számban oltalomért. – A háború kitörése óta folyamatosan részt veszünk az Ukrajna felől érkezők megsegítésében, szegedi kollégáim a határ menti gyűjtőponton történő regisztrációban is szerepet vállaltak. 

Az ügyfélszolgálatokon a hét minden napján, meghosszabbított nyitvatartással, akár munkaszüneti napokon is fogadtunk és fogadunk be menedékes kérelmeket. 

A hatékonyság növelése érdekében megerősítettük a kecskeméti és a békéscsabai ügyfélszolgálati irodánkat, megemeltük az ügyfélszolgálati dolgozók számát, és 24 órás idegenrendészeti ügyeletünk Szegeden éjjel-­nappal gondoskodik arról, hogy aki hozzánk fordul, megkapja a megfelelő segítséget – mondta dr. Németh Krisztina rendőr alezredes, az OIF Dél-alföldi Regionális Igazgatóságának igazgatója. 

Az igazgató elmondta, hogy a háború kitörése óta több mint 500 ezer háborús menekült érkezett Magyarországra. 

Az OIF-től a konfliktus kezdetétől számítva – április 12-i adat szerint – 14 607 fő Ukrajnából érkező kért menedékes státuszt Magyarországon. Ebből 1252-en a Dél-alföldi Regionális Igazgatóság ügyfélszolgálatain, Szegeden, Békéscsabán és Kecskeméten.

Az Irinyi utcai ügyfélszolgálaton fogadják a menekülteket Fotó: Bús Csaba

Kecskeméten 609 fő kért menedékes oltalmat hazánktól. A menekültek többségét a határátlépést követően regisztrálják, majd az ország hat gyűjtőpontjáról a katasztrófavédelem irányítja át a menekülteket oda, ahol van szálláshely vagy rokonok várják őket. A menedékes kérelmet előterjesztők részére az eljárás idejére humanitárius tartózkodási engedélyt ad ki az OIF. Az elbírálási határidő 45 nap. A menedékeskénti elismerésükkor plasztikkártya formátumú, személyazonosságot és tartózkodást igazoló okmányt kapnak a menekültek. 

A menedékes státuszt kapott érkezőket az állam létfenntartásukban, a könnyített munkavállalásban segíti, egészségügyi ellátást, onkológiai szakellátást, és egyéb krónikus betegellátás keretében vizsgálatot és gyógykezelést biztosít, megtéríti a gyógyszereik árát, illetve az okmányaik fordításával járó költségeket. 

A gyermekek jogosultak ingyenes oktatásra. Németh Krisztina elmondta, hogy természetesen vannak kizáró okai is a menedékes státusz kiadásának. Ezt a jogszabály tételesen felsorolja. 

Dr. Németh Krisztina, a regionális igazgatóság vezetője Fotó: Bús Csaba

– Személyesen és telefonon mind ez idáig több ezer ügyfélnek adtunk felvilágosítást a magyarországi tartózkodás feltételeiről. Az ideérkezők gyakran mindent elvesztettek, de legalábbis hátrahagytak, és ki tudja, hogy visszakaphatják-e azt, amijük valaha volt. Mire Kecskemétre jutnak, rendszerint ugyan túl vannak az első megrázkódtatáson, de általában traumatizáltak. Munkatársaink a legkülönbözőbb végzettséggel rendelkeznek, a jogásztól a bölcsészen át a szociális munkásig, és alkatilag, illetve tapasztalatuknál fogva nagy empátiával rendelkeznek, így a hivatalos feladatok mellett igyekeznek megnyugtatni a nehéz helyzetben lévőket – mondta Németh Krisztina, hozzátéve, hogy emellett természetesen ellátják a hatáskörükbe tartozó eddigi feladataikat is: hatósági ellenőrzéseket folytatnak, tartózkodási és letelepedési engedélyeket adnak ki, valamint szükség esetén idegenrendészeti kényszerintézkedéseket is foganatosítanak. 

Emellett besegítenek a gyűjtőpontokon és a budapesti ügyfélfogadás munkájába is. Az igazgató hangsúlyozta: rendkívüli összefogásban segítik őket a társszervek. A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság, a katasztrófavédelem, a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal, Kecskemét polgármestere és a Kecskeméti Városrendészet mindent megtesz munkájuk megkönnyí­téséért. A regionális igazgatóság az adott megyei rendőrséggel közösen feltérképezte a regisztráció nélküli menekülteket. Ebben még civil szervezetek, helyi önkormányzatok is segítették őket, így elérték a nyilvántartásba nem vett menekülteket is. 

Az is fontos feladatuk, hogy azokat, akik hazánkban maradnak, integrálják a munka világába, illetve segítsék azokat a harmadik országbeli állampolgárokat is, akiknek ukrán tartózkodási engedélyük van, mert például ukrán egyetemen tanultak. 

Ők ideiglenes tartózkodásra jogosító iratokat kapnak, és az a cél, hogy egy hazatérési program keretében saját országukkal felvegyék a kapcsolatot. Az igazgató tapasztalata: sokan közülük úgy döntenek, hogy hazánkban próbálják befejezni tanulmányaikat, vendéghallgatóként. Németh Krisztina szerint csakúgy, mint a térség számára, nekik is nehéz ez az időszak, megfeszített erővel segítik az oltalomért folyamodókat. 

– De minden fáradság ellenére felemelő az, amikor megköszönik munkánkat, és visszajelzést kapunk arról, hogy miként találták meg helyüket azok, akik nemrég mindent elvesztettek. Sokat jelent a társszervek, családgondozók köszönete is, ami a jól végzett, értékes munka visszaigazolása számunkra – zárta gondolatait az igazgató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában