Útravaló

2022.04.19. 19:50

Mosolyvár Mesék címmel hangoskönyvet kapnak ajándékba a ballagó kunszállási óvodások

Különleges ajándékkal, egy hangoskönyvvel készülnek a Kunszállási Mosolyvár Óvoda dolgozói a ballagó óvodások számára.

Vajda Piroska

Horváthné Gellért Emőke a hangoskönyv illusztrációjával Fotó: Vajda Piroska

A hangoskönyv meséit az óvónénik és a dajka nénik olvassák fel. Mindenki kiválasztotta azt a mesét, amelyik a legközelebb áll hozzá, ezek nagy része rendszeresen elhangzik a csoportokban elalvás előtt, illetve mese-vers foglalkozásokon, mese dramatizáláskor – tudtuk meg az ötletgazdától, Horváthné Gellért Emőkétől.

Az óvoda vezetője elmondta, a hangoskönyv megvalósításának több célja is volt.

– Szerettem volna, ha a gyerekek magukkal viszik azoknak az embereknek a hangját, mintegy útravalóként, akikkel nap mint nap együtt voltak az óvodás évek alatt. Ez azért is fontos, mert később is kerülhetnek olyan helyzetbe, amikor szükségük lehet az ismert, szerető közeget visszahozó felvétel megnyugtató hatására. Ez egyfajta meseterápia. Napjainkban ugyanúgy, mint régen, a mesék segítő, iránymutató, szorongás és feszültségoldó hatással rendelkeznek. 

A gyerekek életkori sajátosságaikból adódóan könnyen megértik a mesék szimbolikus világát. 

Egy-egy mesehős története, az azzal való azonosulás, a kalandokon, küzdelmeken való átkísérése, a jó győzelme mind tanítja a lelket a küzdelemre, az élet állomásainak megélésére – hangsúlyozta az óvodavezető.

– Ha meséről beszélünk, akkor határozottan el kell különíteni a hallott és nézett meséket, azaz a televízió, számítógép kínálta mesefilmeket és a felolvasott vagy fejből mondottakat. A két meseélmény egyáltalán nem ugyanazt adja a gyereknek. A hallott mese az, ami felszabadítja a fantáziáját. 

Amikor a gyermek a mesét hallgatja, nemcsak a mesélőre, hanem befelé is figyel: fantáziaképeket alkot, ami segíti őt a felgyűlt belső feszültségei, negatív érzései, félelmei feldolgozásában. 

Ez egy lassú, belső mozi, amely képekben oldja fel a benső feszültséget – részletezte a szakember.

Horváthné Gellért Emőkétől azt is megtudtuk, hogy az otthonukban rendszeresen mesét hallgató gyerekek számtalan előnnyel rendelkeznek a mesét nem hallgató társaikhoz képest: anyanyelvi képességeik, érzelmi intelligenciájuk jobb, immunitásuk, optimizmusok erősebb lehet, gazdagabb a szókincsük és fantáziaviláguk, valamint nagyobb a valószínűsége, hogy olvasóvá válnak.

– Ezért is tartottuk fontosnak, hogy így, iskolába lépés előtt útravalóként adjuk ezeket a történeteket a ballagó tarisznyába, mint a hamuba sült pogácsát a mesében a mesehősnek, remélve, hogy segítséget nyújt majd a gyermekek további életében – összegezte az óvoda vezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában