Születésünnep

2022.04.19. 13:55

Két héten át ünneplik a születés csodáját Kecskeméten

Újra a megszokott időpontban, május elején rendezik meg, személyes jelenlét mellett a 8. Születésünnepet. Május 1–14. között több mint ötven ingyenes programmal várják a várandósokat, a kisgyermekeseket és a babát tervező párokat.

Sebestyén Hajnalka

Kovács-Dandi Csilla főszervező (balról a második) az előadók egy részével a megyei könyvtárban Fotó: Sebestyén Hajnalka

A két héten át tartó rendezvénysorozat célja változatlan: a szervezők lehetőséget nyújtanak arra, hogy bemutatkozzanak azok a szakemberek, akik olyan programokat, szolgáltatásokat nyújtanak, melyek a várandósság, szülés, kisgyermekes időszak témájával foglalkoznak. Mindezt a Születésünnep keretében teljesen ingyenesen, hogy az érdeklődők ízelítőt és kedvet kapjanak hozzá. Nem utolsó sorban, a cél az is, hogy az édesanyák, leendő anyukák érezzék, nincsenek egyedül a mindennapokban. Mindig van segítség. A részletekről Kovács-Dandi Csilla kismamajóga-oktató, dúla, a Születésünnep főszervezője adott számot.

– A régi hagyományokat követve idén ismét az anyák napjával indulhatunk. A közös virágültetés azonban nem az első napon lesz a majális programjai miatt, hanem a zárónapon. Így az anyukákat és érdeklődőket május 14-én várjuk majd a főtérre. 

Ezzel egy időben kismotoros és futókerékpáros felvonulást is tartunk az 1–5 éves korosztály számára. 

Az első 125 regisztráló ajándék gyermekláthatósági mellényt is kap – mondta a háromgyermekes édesanya, majd szólt a szervezés jelenlegi állásáról.

– Nagyon készülünk már a 8. Születésünnepre. Az elmúlt évek bizonyították: szükség van rá, sokan igénylik és szeretik az előadásokat, a hasznos tanácsokat. Már 54 program biztosan lesz, de a kör még bővülhet. Az előadók, a szakemberek örömmel keresnek meg, és jelzik, hogy szívesen csatlakoznak a Születésünnephez. 

Ez is jól mutatja számunkra, hogy igenis szükség van ilyen jellegű programsorozatra, és a rendezvény idején az anyukák és kismamák visszajelzései is mindig megerősítik a Születésünnep fontosságát 

– tette hozzá Kovács-Dandi Csilla, akinek a szervezőmunkában Szabó Béláné Rita védőnő a jobb keze.

A több mint 50 programot mintegy 30 szakember tartja meg. A sokszínűség idén is garantált: az élet különböző területeiről csatlakoztak most is a szakemberek. Az összefogásban van szülésznő, gyermekorvos, fogorvos, védőnő, mentő szakápoló, pszichológus, mozgásfejlesztő, gyógytornász, IBCLC szoptatási tanácsadó, dúla, hordozási tanácsadó, jógaoktató, sportoktató, különféle foglalkozásvezető. Kovács-Dandi Csilla maga is tart foglalkozást. 

Hagyományosan a szülésélmény-mesélőre várja az érdeklődőket, de egy új programot is hirdet, a szülésfelkészítő kérdezz-felelek keretében az első babára készülőkkel beszélget majd az őket foglalkoztató kérdésekről. 

Vannak új előadók is. Olyan édesanya is van, aki tavaly még résztvevőként ismerkedett a Születésünneppel, idén pedig már előadóként csatlakozott. Természetesen idén is találkozhatnak a résztvevők dr. Bánfalvi Attilával, a megyei kórház vezető szülész-nőgyógyászával, és dr. Kelemen Edittel, a koraszülött osztály vezető főorvosával. Emellett dr. Nagy Beáta gyermekorvos és Riczu Norbert mentő szakápolóval, aki a kisgyermek-életmentés alapjait mutatja be.

– A Születésünnep minden évben népszerű, közel kétszáz kismamát és édesanyát érünk el programjainkkal. Azt azonban már megfigyeltük, hogy az első babát várók vannak a legkisebb számban. Éppen ezért számukra új programokat is szerveztünk – tette hozzá Csilla.
A programokat a szakemberek elsősorban saját székhelyeiken tartják meg, illetve a Katona József Megyei Könyvtár ad még helyet számos programnak, foglalkozásnak, előadásnak.Idén is sok-sok ajándékot sorsolnak ki azok között, akik részt vesznek a programokon. Útlevelekben lehet gyűjteni a matricákat, melyek a végén részt vesznek a sorsoláson. Idén több mint hatvan értékes ajándék vár gazdára.
A programok részletesen megismerhetők a www.szuletesunnep.hu weboldalon. A foglalkozásra kattintva bővebb információt kapnak az érdeklődők. Vannak programok, amelyekre előzetesen regisztrálni kell, de akadnak olyanok is, ahol a létszám nem korlátozott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában