Lajosmizse

2022.04.21. 17:18

Két év kihagyás után tartottak újra fórumot a Bács-Kiskun megyei polgármesterek

A megye településvezetői érkeztek csütörtökön a lajosmizsei Geréby Kúria Hotelbe, ahol a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat immár 10. alkalommal rendezte meg a Polgármesterek szakmai fórumát. A kétnapos rendezvényen a helyi elöljárók két év kihagyás után találkoztak újra, hogy lehetőségük legyen a legfrissebb, legfontosabb, településeket érintő információk megszerzésére, tapasztalatcserlére, jógyakorlatok megosztására.

Horváth Péter

Rideg László (elől), a megyei közgyűlés elnöke ismertette az elmúlt évek fejlesztéseit is Fotó: Horváth Péter

Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke köszöntötte a megjelenteket.

– Megyénkben óriási fejlődés történt az utóbbi években. Ha összehasonlítjuk a 10 évvel ezelőtti eredményeket, látjuk, hogy Bács-Kiskun a megyék rangsorában a 13. helyen szerepel, ma az ötödik fejlettségben. A megyei önkormányzat által koordinált TOP keretében több mint 600 projekt valósult meg, ami megyénk minden települését érinti, mintegy 100 milliárd forint értékben – emlékeztetett az előző Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) ciklus eredményeire Rideg László. 

Hozzátette, hogy nagyot ugrott a házasságkötések és a gyermekáldások száma és közel 20 településen nőtt a lakosságszám az elmúlt évben.

A jövővel kapcsolatban elmondta, hogy épül az ötödik Duna-híd a megye területén, megalakult a Közép-Duna-Menti Fejlesztési Tanács, melynek területéhez Bács-Kiskunból 29 település tartozik. A 2200 kilométeres megyei úthálózat jelentős része megújult, vagy hamarosan megújul. 

Milliárdos nagyságrendű fürdőfejlesztés indul és a Top Plusz keretében több mint 100 milliárd forintos keretösszeg áll a megye 119 településének rendelkezésére. 

Eddig több mint 100 pályázatot adtak be, és 20 milliárd forintot nyertek a megye önkormányzatai. Hozzátette: a megyei identitás erősítése ugyanilyen fontos, amiért továbbra is sokat dolgoznak, ennek része a Petőfi-emlékévek is.

A köszöntőt követően Basky András, a házigazda Lajosmizse polgármestere mutatta be a települést, köztük a közelmúltban átadott Zöld Város projektet.

Dr. Ágostházy Szabolcs, a Miniszterelnökség európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkára a következő évek támogatásairól szólt és hangsúlyozta, hogy a realitás azt mutatja: a kormányzat eléri azt a célját, hogy 2030-ra Magyarország Európa öt legélhetőbb állama között legyen. Kitért arra, hogy az uniós fejlődés átlagához képest 10 százalékkal nőtt nagyobbat a Dél-alföldi régió, és ehhez arányait meghaladó módon járul hozzá megyénk is. 

Az egy főre jutó GDP 2010 és 2020 közötti változásában Bács-Kiskun érte el országosan a legnagyobb arányt 115 százalékkal. 

Az államtitkár elmondta, hogy a TOP Plusz tervezési forráskerete 1837 milliárd forint, ebből 107,8 milliárd érkezik megyénkbe. Ezt többek között belterületi utak fejlesztésére, önkormányzati épületek energetikai korszerűsítésére, egészségügyi intézmények fejlesztésére, a vidéki gazdaság infrastrukturális hátterének támogatására fordítják. Kitért arra, hogy a Magyarország Helyreállítási Terve keretében 2511 milliárd forint támogatás érkezik hazánkba az unióból.

A két napon további előadások hangzottak el a települések jó gyakorlatait bemutatva.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában