Kalocsai járás

2022.04.11. 06:50

Font Sándor: kihívásokkal teli időszak következik

Az újraválasztott Font Sándor országgyűlési képviselő szerint az oroszokkal folytatódik a Paks II. projekt, de a gazdaság más ágazatainak és az élelmiszer-termelésnek is elemi érdeke lenne a béke.

Gábor János

Font Sándor honatya szerint kiugrási lehetőség Kalocsa számára a vallási turizmus Fotó: Gábor János

A Baon.hu-nak nyilatkozó honatya szerint az orosz–ukrán háború világossá tette: kétséges, hogy a globalizáció során szétosztott erőforrásokkal a jelenlegi formájában fenntartható marad-e a világgazdaság, de a hatásait mindenhol megérzik majd az emberek. A nyersanyagok – legyen elég csak az Ukrajnában bányászott vasra gondolni – egyre nehezebben hozzáférhetőek, és az élelmiszerárak sem maradnak érintetlenül. 

 

Font Sándor szerint a multik miatt régóta egymás alá licitáló mezőgazdasági termelők újra alkupozícióban találhatják magukat, hiszen világszerte megremegtek az ellátási láncok, következésképp nehezebb lesz külföldi termékekkel kényszerhelyzetbe hozni őket. Úgy néz ki, megvan az igazi értéke az élelmiszernek és sokkal drágább lesz – mondta a politikus, általános jelenségként, tehát nem csak Magyarország kapcsán említve. Úgy véli, a változások szociális elszegényedést vonhatnak maguk után, és ezt a helyzetet valahogyan kezelni kell. 

 

A politikus biztosra még nem tudta megmondani, hogy milyen szerepe lesz a Mezőgazdasági bizottságban (eddig négyszer volt az elnöke), de képviselőként kiemelten szeretne fókuszálni a Kalocsán megkezdett munkákra. A helyi ügyek, például az új óvoda férőhelyeinek megduplázása mellett fontos támogatandó projektként emelte ki a régió útfelújítási terveit. Ebbe nem mellékesen belefoglalták egy nagy körforgalom kialakítását is, az 51-es főút és a Szent István király út kereszteződésében. Figyelemmel fogja kísérni a Kalocsa–Paks Duna-híd éppen zajló kivitelezését, és szeretné, ha az új atomerőműblokkok is megépülnének, ám ez már nem rajta múlik. 

 

Az atomerőmű projekt kapcsán kiemelte: Kalocsa egykori laktanyái izgalmas célterületei lehetnek nagyobb beruházásoknak, ezért reméli, hogy a Paks II.-vel összefüggésben sikerül hasznosítani őket. Ugyancsak ezek a körülmények tesznek aktuálissá bizonyos turisztikai fejlesztéseket, amelyek a Csajdakertet, illetve az ott lévő Városi Uszodát és a termálfürdőt érintenék. Utóbbi esetében találni kell egy magasabb hőfokú forrást, hiszen a kitermelt gyógyvíz jelenleg csak külön melegítéssel alkalmas arra, hogy kiszolgálja a vendégeket. Ezzel nagyon hosszú távú terveket fogalmazott meg, ismerte el, mert sokmilliárdos költséget jelenthet az uszoda újragondolása, a mélyebb termálkút fúrása és a későbbi szolgáltatásokat esetleg kiegészítő szálloda építése. 

 

Az idegenforgalom témájához hozzátette: a vallási turizmus szintén helyzetbe hozza Kalocsát, amelynek lakossága ezt még nem látja, mert elégedetlen a Szentháromság tér elhúzódó felújításával. A panaszokat látja és elfogadja, ugyanakkor kihangsúlyozta, hogy a Magyar Turisztikai Ügynökség több szervezettel karöltve nemrég dolgozott ki egy vallásturisztikai szekciót, ami folyamatosan gyűjti a hazánkban elérhető látványosságokat. Font Sándornak meggyőződése, hogy ezek között előkelő helyre fog kerülni a város, hiszen ha véget ér a rekonstrukció, egyedülálló barokk tér fog kialakulni a főszékesegyház körül.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában