Törzshely 2022

2022.04.22. 11:23

Figyelnek a betérő vendégek ötleteire is a kalocsai Belvárosi Dallmayr Kávéházban

A Petőfi Népe és a Baon.hu Bács-Kiskun megyei Törzshely elnevezésű játéka város kategóriájának győztese szerint megéri holtig tanulni és ragaszkodni a minőséghez.

Gábor János

A kalocsai Belvárosi Dallmayr Kávéházban szinte mindenki törzsvendég Fotó: Gábor János

A Belvárosi Dallmayr Kávéház üzletvezetője elismert barista, aki nem fél rendszeresen frissíteni az itallapkínálatát, miközben folyton új specialitásokon töri a fejét. 

A sétálóutcában található kávéház közel húsz éve működik családi vállalkozásként: sokáig Németh József Venesz-díjas mesterszakács vezette, majd a fia, Németh Dávid kapta meg a stafétát hét évvel ezelőtt, már képzett baristaként. A fiatal szakember felidézte: a szakács- és felszolgálói képesítés megszerzése után egyre jobban érdekelni kezdte a vendéglátás barista ágazata, így a legendás Four Seasons Caféban, Pécsett állt munkába. Bár a kávéháznak – a neve ellenére – semmi köze nem volt a nemzetközi szállodalánchoz, az arra jellemző színvonalat képviselte, Dávidot éppen ezért vonzotta, és sajnálattal hallotta, amikor később végleg lehúzták a rolót. 

A baranyai évek rendkívül hasznosnak bizonyultak: üzletvezetési tapasztalatokkal tért haza, hogy átvegye a családi üzletet. Ekkor a Dallmayr színeiben már el tudott indulni barista­versenyeken, és igazi szaktekintélyektől, a hazánkat nemzetközi megmérettetéseken képviselő Nezvál Mátétól vagy Molnár Attilától leshetett el mesterfogásokat. Többször is a dobogó felső fokáig jutott, és a mezőnyben tapasztalt modern metódusokat lassan saját üzletében is kamatoztatni kezdte. 

Mára negyvenféle ízű kávét kínálnak és hatvan különböző szálas teafűből főzetet. Utóbbit igyekeztek minél fenntarthatóbb módon készíteni: sok vizet spórolnak meg például azzal, hogy a nehezen elmosható teatojások helyett lebomló filterekben keverik össze a fűszereket. 

Németh Dávid legutóbb akkor vonta magára és a kávéházra egy ország figyelmét, amikor a pandémia alatt bezárt üzletben (csak elvitelre adtak italokat) kikísérletezte Kalocsa Kávéját. 

A kalocsai kávéház magas minőséget képvisel Fotó: Gábor János

A névhasználat jóváhagyása nem is lehetett volna egyszerűbb, lévén ízig-vérig helyi termékekkel egészítette ki a prémiumkávét: csemege-­ vagy csípőspaprika-őrleménnyel egészítette ki (persze titkos arányban adagolva), és kizárólag a helyi porcelánfestő manufaktúrában gyártott készletben tette a vendégek elé. Az ínyencség kedvelt része maradt a kínálatnak, ugyanúgy, mint a szezonális termékek: a sütőtökös, illetve mézeskalácsos specialitásoktól a csokoládés kávékon át a jeges-gyümölcsös limonádékig. Figyelnek a vendégek új ötleteire is: kókuszos limonádé például azóta van, hogy egyikük kérésére összeállították, majd – némi finomítással – felvették az itallapra. 

A barista-üzletvezető szerint a kávéház azért győzhetett a Bács-Kiskun megyei Törzshely verseny városi kategóriájában, mert ragaszkodnak a minőséghez még az árérzékeny közegben is. 

A hagyományos kávék egyébként nem drágábbak, mint Kalocsa más vendéglátóhelyein, viszont náluk sok különlegesség is rendelhető, nem véletlen tehát, hogy a betérők 80 százaléka törzsvendég. 

Ezt olyan – apróságnak tűnő, pedig tényleg fontos – vonásokkal érték el, mint a friss napilapok elérhetősége, vagy a stabil wifi, és ügyelnek arra, hogy a felszolgált italok megjelenése mindig esztétikus legyen. Az online térben és a közösségi médiában aktív helyként lassan bevonzották a fia­tal közönséget: sok diák tér be napi szinten kávézni, teázni, de érettségi után már egy-két sör is belefér, mesélte mosolyogva Németh Dávid. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában