Lebontás

2022.04.27. 07:00

Életveszélyes a kalocsai termálfürdő teteje

A Városi Uszoda és Gyógyfürdő termálmedencéi fölé húsz éve épült tetőszerkezet mára annyira leromlott állapotba került, hogy az üzemeltető, illetve a vagyongazdálkodásért felelős önkormányzati cég javaslatára várhatóan le fogják bontani.

Gábor János

A húsz éve épült tetőszerkezetet várhatóan le fogják bontani. Fotó: Gábor János

A társaságok álláspontjáról a polgármesteri hivatal tett közzé részletes leírást, amiről hamarosan a városatyák véleményét is kikérik. Ha az indítványt elfogadja a testület, akkor a nyár második felére újra használhatóvá válik a több mint egy éve bezárt részleg. A Városi Uszodához 2002-ben csatoltak hozzá egy többmedencés termálfürdőt, amelynek tetőszerkezete kb. másfél évtized után egyre többször okozott gondot az üzemeltetőnek: a kültérre kinyúló medencét csak időszakosan lehetett működtetni, és többször kényszerleállást is el kellett rendelni – hol a fűtőberendezések meghibásodása, hol a tetőszerkezetet ért viharkár miatt. Egy erősebb szélvihar két éve szabályosan letépte a fagerendákkal alátámasztott fedőpanelek egy részét, és csak a vakszerencsének köszönhető, hogy nem sérült meg senki, hiszen a baleset épp egy szünnapon történt. Ezt a kárt még sikerült elhárítani, de hamar kiderült, hogy hosszú távon átfogóbb megoldásra lesz szükség. 

A rogyadozó tető problémája a gyógyászati szolgáltatások javát nem érintette (lévén, azok egy szomszédos, téglaépítésű szárnyban működnek), de a termálmedencéket végül tavaly februárban bezárták és azóta sem nyitották ki újra. Mára eldőlt, hogy ez egészen addig így marad, amíg a fedést le nem bontják, hogy modernebb, tartósabb szerkezet kerüljön a helyére. A Kalocsai Vagyonhasznosítási és Könyvvezető Nonprofit Kft. az üzemeltető céggel közösen állapotfelmérést végeztetett, és az igazságügyi szakértő végül arra jutott, hogy a tető „életveszélyes, lebontásra ajánlott”. 

Az önkormányzati társaság irányításával és finanszírozásában június 30-ig szétszedik, majd elszállítják az uszodai részleg tetejét, hogy a termálfürdőt valamilyen formában újra használhatóvá tegyék. Az önkormányzati tervezetről dr. Jéri Tamás ügyvezető meghallgatása után ezen a héten a képviselő-testület is szavazni fog.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában