Galériával

2022.04.27. 18:51

Egy jubileumi kiállítás részeként érkezett Tompára a féltve őrzött műkincsgyűjtemény

A város alapításának 100. és templomai felszentelésének 110. évfordulóján a Szent Anna-templom féltve őrzött műkincsgyűjteménye újra Tompára érkezett.

Pozsgai Ákos

A tárlatot Bábel Balázs (balról) kalocsa-kecskeméti érsek nyitotta meg. Fotó: Pozsgai Ákos

Fotó:

A művelődési ház galériájában rendezett be jubileumi kiállítást az Astriceum Érseki Múzeum, amelyet Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek nyitott meg. A liturgikus eszközöket bemutató tárlat megnyitóján Bábel Balázs kiemelte, hogy a kiállított tárgyak Isten szépségét fejezik ki. Azt bizonyítják, hogy a liturgia nagysága és szépsége nem öncélú dolog, nem a papi vagyon gazdagítását jelentette, hanem Isten dicsőségét. 

– Jézus maga is így akarta, hiszen az utolsó vacsorát nem a pusztában rendezte meg a tűz körül ülve, hanem egy erre az alkalomra berendezett szép és tágas teremben. Isten a szépség teljessége, s a liturgia eszközei ezt a szépséget hivatottak visszatükrözni, a szépség forrása pedig maga az Isten. Minden szépség az Istenből árad ki, ugyanúgy, mint az igazság és a jóság. Ezekkel a liturgikus tárgyakkal akarja az ember valamiképpen megköszönni, amit az Isten rábízott. Aki látja a kegytárgyakban a szépséget, az gondoljon arra, hogy azok a művészek, akik készítették, belevitték a tudásukat, esztétikai érzéküket, hogy általuk minket is neveljenek. Így hát a szépségnek kettős hatása van, felemeli a lelket Isten felé, ugyanakkor kitágítja a kultúra, az értékek felé – fogalmazta meg gondolatait a Kalocsa-­Kecskeméti főegyházmegye vezetője. 

A Szent Anna-templom liturgikus kegytárgyait az Astriceum Érseki Múzeumban őrzik, a műkincsek május 13-áig tekinthetők meg Tompán. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában